Punahattu, kaunopunahattu, vanhalta nimeltään auringonhattu (Echinacea purpurea), tunnetaan rohtokasvina, joka ennaltaehkäisee flunssaa.
Echinacea purpurea -kasvi on yksi tutkituimpia rohdoskasveja. Tutkimusten mukaan punahatun on todettu ehkäisevän flunssaa ja lyhentävän sen kestoa. Helsingin yliopiston lehtori, dosentti Yvonne Holmin mukaan punahatulla on havaittu olevan myös suora antiviraalinen vaikutus, mikä tarkoittaa sitä, että se tuhoaa limakalvoilla eläviä viruksia.
Punahattu vahvistaa elimistön omaa puolustuskykyä.
– Punahattu vahvistaa elimistön omaa puolustuskykyä. Se aktivoi veren valkosoluja ja hyökkää flunssavirusten kimppuun. Lieventämällä flunssaa myös jälkitautien esiintyvyys vähenee huomattavasti, Holm sanoo.
Punahattutuotteiden tehoissa eroja
Echinacea purpurea, E. angustifolia ja E. Pallida ovat sukulaislajeja, mutta niiden kemiallisessa koostumuksessa on pieniä eroja. Tästä johtuen kaikki punahattuvalmisteet eivät tehoa yhtä hyvin. Esimerkiksi nestemäisestä valmisteesta tehoaineet imeytyvät nopeammin kuin tabletista.
– Tuoreesta kasvista valmistettu valmiste vaikuttaa myös suoraan viruksia tuhoavasti, mitä kuivatusta kasvimateriaalista valmistettu tuote ei tee, Yvonne Holm muistuttaa.
Kasvista voidaan käyttää juurta, versoa tai sekoittaa molempia. Sitä voi käyttää joko tuoreena tai kuivattuna, työstää tai uuttaa, jolloin uuttoliuottimen valinta sekä uuttoprosessin vaiheet vaikuttavat lopputuotteen koostumukseen.
Tutkimukset puhuvat puolestaan
Punahattuvalmisteiden kemiallinen koostumus analysoidaan ja niitä testataan laboratorio-olosuhteissa, niin kutsutuissa in vitro -tutkimuksissa, kun selvitetään valmisteen vaikutuksia sekä vaikutusmekanismeja. Kliinisissä kokeissa selvitetään miten valmiste tehoaa oikeaa käyttöä vastaavissa olosuhteissa.
– Tutkimukset voivat olla hyvin erilaisia: avoimia tutkimuksia, joissa osallistujat tietävät mitä saavat ja niin kutsuttuja sokkoutettuja tutkimuksia, joissa vasta kokeen päätyttyä paljastetaan mitä valmistetta on kokeiltu. Näissä on usein mukana myös placebo- eli lumeryhmä, joka saa tehotonta valmistetta, jotta voidaan vertailla tutkittavan ja placebon tehoa, Holm valottaa.
Punahattuvalmisteet sopivat lähes kaikille. Ainoastaan asterikasvi- ja siitepölyallergiat ovat esteenä käytölle, samoin autoimmuunisairaudet. Raskauden ja imetyksen aikana punahattuvalmisteita ei myöskään suositella.