Sadat eri virukset aiheuttavat nuhakuumetta eli flunssaa. Näitä viruksia on myös jatkuvasti runsaasti liikkeellä. Mitä voisi tehdä sen hyväksi, että välttyisi tänä vuonna syysflunssalta? Entä miten flunssan aiheuttamaa tukkoista nenää, käheää ääntä ja lihassärkyä voi hoitaa kotona? Lue seitsemän vinkkiä flunssan ehkäisyyn ja hoitoon.
1. Huolehdi käsihygieniasta. Tärkeintä flunssan ehkäisyssä on huolehtia hyvästä käsihygieniasta, sillä flunssavirukset tarttuvat käsikosketuksella tehokkaimmin. Pese kätesi saippualla ja vedellä aina vessassa käymisen, yskimisen, niistämisen tai aivastamisen jälkeen. Lisäksi kädet on pestävä, kun tulee ulkoa sisälle sekä ennen ruokailua.
2. Vältä kasvojen koskettelua. Yritä välttää koskemasta suun, nenän, silmien ja koko kasvojen aluetta ylipäätään, jos et ole pessyt käsiäsi juuri ennen. Silloin kun käsien peseminen vedellä ja saippualla ei onnistu, desinfioi kätesi valmisteella, joka tappaa viruksia.
3. Pidä etäisyyttä. Ihmisten ilmoilla kulkiessasi muista, että lähikontaktien välttäminen ehkäisee flunssaviruksia leviämästä. Liikkuessasi ihmisten keskuudessa pidä nenäliinoja mukanasi ja yski nenäliinaan. Heitä nenäliina roskikseen heti käytettyäsi sitä. Jos nenäliinaa ei ole saatavilla, yski omaan hihaasi.
4. Muista lepo. Jos sairastut flunssaan, ota lepo vakavasti ja muista juoda vettä riittävästi. Paras hoito äänen käheyteen on välttää puhumista. Kuiskata ei kannata, sillä se on äänihuulille rasittavampaa kuin hiljaisella äänellä puhuminen.
5. Helpota oloa. Flunssan oireita on mahdollista lievittää kotioloissa eri tavoin. Voit käyttää harkinnan mukaan kuumetta ja särkyä helpottavaa lääkettä. Nenän tukkoisuuteen voi saada apua nenäsuihkeista. Usein myös nenän huuhtelu nenäkannulla lievittää tukkoisuutta.
6. Huolehdi suolistosi mikrobistosta. Suolisto on elimistön suurin immunologinen elin. Se tarkoittaa, että suoliston kautta vaikutetaan elimistön vastustuskykyyn. Hyödylliset suolistobakteerit (bifidobakteerit ja laktobasillit) ovat tärkeä osa immuunisysteemin toimintaa.
7. Vahvista immuniteettia. Myös suun ja nielun limakalvoilla toimii paikallinen immuunipuolustus. Tällä mikrobiologisella alueella on omat suojaavat, hyödylliset bakteerinsa, josta valtalajina on Streptococcus salivarius -maitohappobakteerit. Muista siis huolehtia myös suu-nielun mikrobistostasi!