Etusivu » Flunssa » Maria Ylipää: Tämä työ on äänihuuliurheilua
Flunssan ehkäisy

Maria Ylipää: Tämä työ on äänihuuliurheilua

Maria Ylipää
Maria Ylipää
Kuva: Vuokko Salo

Maria Ylipään syksyyn kuuluu paljon laulutöitä, joten äänen on oltava kunnossa – flunssasta huolimatta. Terveelliset elämäntavat, lepo ja vitamiinit boostaavat esiintyjän arkea.

Freelancerin työt ovat monipuolisia. Syksyllä Maria nähdään esimerkiksi C-More-kanavalla uudessa Aallonmurtaja-sarjassa. Työn alla on myös uusia elokuva- ja tv-töitä ja keväällä on taas tiedossa teatteria. Välillä on myös dubbaus- ja spiikkaus-keikkoja.

Maria Ylipää & Ystävät -bändi keikkailee Savoyssa syyskuun lopussa, jolloin ohjelmistossa on esimerkiksi Marzi Nymanin ja Anna-Mari Kähärän sävellyksiä suomalaiseen runouteen sekä Piafia ja musiikkiteatteria. Bändissä ovat mukana muun muassa Marzi Nyman, Niko Kumpuvaara ja Ville Herrala.

− Laulajana hyvä tekniikka pelastaa paljon. Flunssan myötä puheääni saattaa olla mennyt, mutta silti laulu kulkee, jos tekniikka on kunnossa. Kuten urheilussa, lämmittelen ja jäähdyttelen suorituksen yhteydessä. Instrumentista täytyy pitää hyvää huolta. Kun tuntee oman kehonsa ja sen tarpeet, on helpompi sopeutua erilaisiin tilanteisiin. Tämä onkin eräänlaista äänihuuliurheilua.

Talvella ilma on kuivaa, mikä on rasittavaa äänihuulille, joten hän käyttää välillä höyryhengitystä ja vesipiippua. Näyttelijän kikkana on flunssan iskiessä myös kuumaa vettä, tuoretta inkivääriä, sitruunaa ja hunajaa sisältävä juoma.

Kurinalaista taiteilijaelämää

Maria pyrkii elämään terveellisesti. Lepo ja stressin välttäminen auttavat myös vastustuskykyä.

− Tosin kun on kaksi lasta (9 v. ja 4 v.), tuntuu, että minä saan kaikki mahdolliset päiväkoti- ja koulupöpöt.

Perheessä syödään terveellisesti ja Marialla on käytössä arsenaali vitamiineja muun muassa C- ja D-vitamiinit sekä sinkki ja kalaöljy.

− Vatsani ei vaan kestä epäterveellistä ruokaa. Olemme sekasyöjiä, mutta suositaan paljon kalaa ja kasviksia muun muassa parsakaalia. Marjoista mustikka on parasta. Vehnänorasta nautin aamuisin, ja kofeiinia ja alkoholia pitäisi välttää. Aika kurinalaista elämää siis.

Paljon muuta kuin työtä ja perhe-elämää ei Maria ehdikään. Arkiliikuntaan kuuluu kävelyä ja pyöräilyä mahdollisimman paljon.

− Työni on aika fyysistä itsessään, mutta pilates ja jooga pitävät tukilihakset kunnossa. Musiikki on oikeastaan elämäntapa, joka tuottaa iloa koko perheen elämään. Nautin kyllä, jos pääsen välillä katsomaan itse leffoja, teatteria ja konsertteja.

Next article