Etusivu » Flunssa » Viruksia on nyt paljon liikkeellä
Influenssa

Viruksia on nyt paljon liikkeellä

virukset
virukset
Flunssaa, influenssaa ja koronavirusta ei ole helppoa erottaa toisistaan, sillä niissä saattaa olla samankaltaisia oireita. Kuva: Getty Images

Auli Rytivaara

työterveyslääkäri

Voiko flunssan, influenssan ja koronaviruksen oireita erottaa toisistaan? Milloin on hyvä mennä lääkäriin ja mitä kotihoidossa kannattaa huomioida? Työterveyslääkäri Auli Rytivaara kertoo.

Tällä hetkellä on liikkeellä paljon eri viruksia, kuten flunssaa aiheuttavaa rinovirusta.

– Flunssaa, influenssaa ja koronavirusta ei ole helppoa erottaa toisistaan, sillä niissä saattaa olla samankaltaisia oireita, kuten nuhaa, kurkkukipua ja kuumetta, sanoo työterveyslääkäri Auli Rytivaara.

Rytivaara tarkentaa, että usein influenssa aiheuttaa flunssaan verrattaessa hankalammat oireet, esimerkiksi korkeampaa kuumetta, hakkaavaa yskää ja lihassärkyä. Koronavirus puolestaan voi olla oireeton, lieväoireinen, keskivaikea tai vaikea. Lisäksi sen oireet ovat yksilöllisiä.

– Kuume, kurkkukipu, yskä ja vaikeammissa tapauksissa hengenahdistus. Voi olla myös pelkästään vatsaoireita, Rytivaara luettelee koronaviruksen oireita.

Koronaviruksessa hajuaistin katoaminen yleensä jo taudin alkuvaiheessa on flunssasta ja influenssasta erottava tekijä.

– Toisaalta muissakin infektioissa esimerkiksi makuaisti voi heikentyä.

Oireiden perusteella ei siis voi päätellä varmaksi onko kyseessä flunssa, influenssa vai koronavirus, joten tarvittaessa influenssa ja koronavirus testataan terveydenhuollossa. Tällä hetkellä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohje on, että lievienkin oireiden perusteella tehdään koronavirustesti. 

Flunssa hoituu usein kotona lepäämällä

Rytivaara muistuttaa hyvästä käsihygieniasta virusten leviämisen ehkäisemiseksi.

– Flunssaan sairastumista voi ehkäistä pitämällä peruskunnosta huolta, syömällä monipuolisesti ja pukeutumalla sään mukaisesti.

Erityisesti ikääntyneiden on hyvä huolehtia riittävästä d-vitamiinin saannista.

Jos flunssaan sairastuu, kannattaa levätä ja juoda vettä tarpeeksi. Tukkoiseen nenään voi käyttää nenäsuihketta, jotta on helpompi nukkua yöllä.

– Särkylääkkeitä, kuten parasetamolia, voi ottaa kipuun. Tulehduskipulääkkeitä voi käyttää tilapäisesti.

Flunssaisen on hyvä seurata yleiskuntoaan. Lääkäriin kannattaa mennä, jos ei pysty syömään tai juomaan ja jos on korkea kuume, joka ei laske. Silloin oireiden aiheuttajana saattaa olla bakteeritulehdus, kuten angiina. 

– Lisäksi jos huimaa tai on sekavuutta, tai päänsärky, joka ei helpota, kannattaa lähteä lääkäriin, työterveyslääkäri sanoo.

Next article