Skip to main content
Etusivu » Flunssa » Karita Tykkä saa energiaa rauhallisista aamuista
Tarinat

Karita Tykkä saa energiaa rauhallisista aamuista

karita-tykka-hyvinvointi-stressinhallinta
karita-tykka-hyvinvointi-stressinhallinta
Karita Tykältä ilmestyy lokakuussa Hyvä elämä – ravintoa keholle ja mielelle -kirja. Kuvat: Emma Ronkainen

– Kun rauhoitat aamusi, siitä säteilee levollisuutta koko päivään, toteaa Karita Tykkä.

Koronaviruksen aiheuttama poikkeusaika ei ole tuntunut raskaalta hyvinvointivalmentaja ja bloggari Karita Tykän mielestä.

– Luentojen ja juontojen loppuessa elämä näytti, mikä on merkityksellistä. Kun elämä muuttuu emmekä voi asialle mitään, voimme aina valita suhtautumisemme.

– Sinne tänne säntäilyn loputtua pystyn keskittymään paremmin käsillä oleviin tehtäviin. Juontokeikoista vapautuneet tunnit antoivat tilaa uusille asioille.

Ja valmista tulee: Tykkä julkaisee lokakuussa Hyvä elämä – ravintoa keholle ja mielelle -kirjan.

– Olen koonnut kirjaan reseptien lisäksi kokemuksiani siitä, miten voit vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiisi oikealla ravinnolla, miten ravinto ja tunteet syömisen taustalla vaikuttavat meihin ja miten vapautua turhista dieeteistä. Nykyihmiselle ruoka on melkoinen osa identiteettiä, asia, joka ohjaa tekemisiämme, jopa elämäämme.

Hyvinvointivalmentaja ja bloggari Karita Tykän mielestä koronaviruksen aiheuttama poikkeusaika ei ole tuntunut raskaalta. Kuva: Emma Ronkainen

Valon vähentyessä voimaa tankkaamaan

Normaalivuotena Tykkä lähtee aurinkoisiin maihin tankkaamaan lisävoimaa, mutta tänä syksynä on turvauduttava kotoisiin keinoihin.

– Keskityn stressinhallintaan, sillä syksyn myötä työmäärä yleensä lisääntyy. Koronakin saattaa aiheuttaa monelle huolia, jotka nostavat stressitason huippuun. Kuitenkin tiedämme, että stressin myötä immuunipuolustus heikkenee.

Tykkä uskoo hitaiden, elvyttävien aamujen voimaan.

– Joka-aamuisessa meditaatiossa vietän hetken itseni kanssa takertumatta ajatuksiin. Aloitan päivän itsestä, en meileistä, Instagramista tai muista käsin ja niiden ohjaamana. Kiireinen aamu nostaisi stressiä heti päivän ensi tunneilla, ja sitä pyrin välttämään rauhoittamalla aamun ensi hetket.

Tykkä kertoo pulahtavansa päivittäin mereen ympäri vuoden.

– Uinti kylmässä resetoi kaiken ja tuo mahtavan endorfiiniryöpyn.

– Myös päivittäinen liike on minulle tärkeää. Kuuntelen aamuisin, mitä keho kaipaa: onko se esimerkiksi lenkki, pilates vai HIIT-harjoitus. On turha lähteä suorittaen johonkin, mihin eivät voimat riitä.

– Tärkein hyvinvointivinkkini on kuitenkin aamujen rauhoittaminen, toteaa Tykkä.

– Moni uskoo, ettei hänellä ole aikaa rauhallisiin aamuihin. Heiltä kysyisin, onko heidän vuorokaudessaan vähemmän kuin 24 tuntia. Aikaa kyllä järjestyy, kun syy toiminnan taustalla on selkeä.

Karita Tykän kolme vinkkiä stressinhallintaan:

1.  Rauhalliset aamut – Niistä en tingi!
2. Talviuinti tasapainottaa kehoa ja mieltä sekä räjäyttää mielihyvähormonit liikkeelle.
3. Liikuntaa, laadukasta ruokaa, myönteisiä ajatuksia ja hyvät unet!

Next article