Etusivu » Neurologiset sairaudet » Kävelyrobottikuntoutusta Oulunkylän kuntoutuskeskuksessa
Sponsoroitu

Oletko sinä tai läheisesi toipumassa AVH-sairaudesta, esimerkiksi aivoinfarktista tai aivoverenvuodosta, ja tarvitset tukea kävelyn ja toimintakyvyn palauttamiseen? Oulunkylän kuntoutuskeskuksessa Helsingissä käytetään aktiivisesti jo kolmatta vuotta eteläisen Suomen ensimmäistä Lokomat-kävelyrobottia sekä muuta robotiikkaa ja teknologiaa kuntoutuksen tukena.

Lokomat-kävelyrobottikuntoutus on tutkittu ja turvallinen kuntoutusmuoto, joka soveltuu erityisesti neurologiseen kuntoutukseen. Lokomat-avusteinen kävelykuntoutus voidaan aloittaa hyvin aikaisessa vaiheessa kuntoutumista, esimerkiksi pian aivoinfarktin tai aivoverenvuodon akuutin hoidon jälkeen, jolloin saavutetaankin paras tulos. Myös myöhemmin aloitetusta kuntoutuksesta on hyötyä.

Robotiikalla saadaan aikaan suuret toistomäärät, jolloin harjoittelu on moninkertaisesti tehokkaampaa kuin pelkästään fysioterapeutin avustamassa harjoittelussa. Lisäksi kävelyyn saadaan alusta asti myös oikea liikemalli. Lokomatin mahdollistaman pystyasennon ja liikkeen tuomia terveyshyötyjä ovat myös spastisuuden vähentyminen ja hengityksen helpottuminen.

– Lokomat-terapiasta on saatu Oulunkylän kuntoutuskeskuksessa hyviä kokemuksia, kertoo kuntoutus- ja kehittämispäällikkö Mia Pietilä.

Kuntoutujat ovat olleet erittäin motivoituneita Lokomat-harjoitteluun ja tyytyväisiä kuntoutustuloksiin, joiden edistymistä voi seurata harjoittelutietojen ja mittausten avulla. Harjoitteluvaikutuksia ovat kävelykyvyn palautuminen ja paraneminen, kohonnut mieliala ja kipujen helpottuminen. Kävelyrobottia hyödynnetään osastohoidossa oleville jatkokuntoutujille sekä kotoa käsin käyville kuntoutujille.

– Saamme pian myös tutkittua tietoa Lokomat-terapian vaikuttavuudesta. Arvioimme parhaillaan yhteistyössä Kuntoutussäätiön kanssa robotisoidun Lokomat-kävelykuntoutuksen hyötyä ja vaikuttavuutta AVH-kuntoutujillemme. Oulunkylän kuntoutuskeskus tekee uraauurtavaa työtä teknologian hyödyntämisessä kuntoutuksessa, ja on tärkeää, että pystymme tutkimuksen avulla selvittämään kävelyrobotin käytön hyödyt AVH-kuntoutujille, sanoo johtaja Riikka Shemeikka Kuntoutussäätiöstä.

Hyvinvointiteknologiaa monenlaisille kuntoutujille

Kävelyä voi harjoitella Oulunkylän kuntoutuskeskuksessa myös robotiikkaa hyödyntävän Andago-painokevennysjärjestelmän avulla. Se on kuntoutujan tahdissa liikkuva laite, joka on tarkoitettu kuntoutujille, jotka pystyvät seisomaan itsenäisesti, mutta tarvitsevat vielä tukea ja apua kävelyn harjoittamiseen. Laitteen avulla voidaan turvallisesti tehdä myös erilaisia toiminnallisia harjoituksia, kuten tasapainoharjoituksia. Andago soveltuu hyvin sekä neurologiseen että ortopedis-
traumatologiseen kuntoutukseen. Laitteella voi harjoitella myös proteesin kanssa.

Yläraajojen tehokkaan toiminnallisen harjoittelun apuna voidaan käyttää Armeo Senso -harjoittelulaitetta, joka soveltuu neurologisille kuntoutujille sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksista kuntoutuville. Armeo Sensolla harjoittelu sujuu kuin huomaamatta pelimaailman avulla.

– Kuntoutusteknologian avulla kuntoutumista saadaan tehostettua ja tulokset näkyvät nopeasti. Se on tuonut Oulun-
kylän kuntoutuskeskuksen monialaisen kuntoutustiimin työhön uusia mahdollisuuksia sekä kuntoutujille toimintakykyä ja elämänlaatua. Hyvinvointiteknologian hyödyntäminen moniammatillisessa kuntoutuksessa on tärkeä osa tutkimus- ja kehittämistoimintaamme, toteaa toimitusjohtaja Katja Ilvonen.

• Lokomat-terapia kuuluu Oulunkylän kuntoutuskeskuksessa muun muassa kuntien lähetteellä tai maksamana tuleville jatkohoito- ja kuntoutuspotilaille kuntoutuksen sisältöön. Lokomat-terapiaan voi tulla myös itse maksavana, terapiassa voi käydä myös kotoa käsin.

• Ajankohtaista: AVH-kuntoutujien Lokomat-harjoittelun arviointiin otetaan mukaan uusia kuntoutujia! Jos olet toipumassa AVH:sta (aivoinfarkti tai aivoverenvuoto alle vuosi sitten) ja kiinnostunut kehittämishankkeeseen osallistumisesta, ole meihin yhteydessä.

• Asiakaspalvelu ja ajanvaraus puh. 040 570 1439. Sertifioidut Lokomat-fysioterapeuttimme arvioivat soveltuvuuden Lokomat-terapiaan ja suunnittelevat kuntoutuksen.

kävelykuntoutus

Oulunkylän kuntoutuskeskus sr Helsingissä on monipuolisten kuntoutuspalvelujen tuottaja ja kehittäjä

Oulunkylän kuntoutuskeskus tarjoaa vaativaa kuntoutusta erilaisten sairauksien, vammojen ja leikkausten jälkeen, noin 1 400 jaksoa ja kuntoutujaa vuodessa. Näiden palvelujen suurin tilaaja on Helsingin kaupunki. Lisäksi tarjotaan muita monipuolisia toiminta- ja työkykyä edistäviä ja ennaltaehkäiseviä kuntoutuspalveluja. 

Yhteiskunnallinen yritys -tunnuksen omaava Oulunkylän kuntoutuskeskus sr on toiminnallinen säätiö, joka maksaa veronsa Suomeen ja kohdentaa voittonsa 100-prosenttisesti henkilöstöön sekä kuntoutuksen kehittämishankkeisiin, mukaan lukien terveys- ja hyvinvointiteknologia.

Tilaa uutiskirje!

Pysy ajantasalla ajankohtaisimmista aiheista ja uusimmasta sisällöstä!

Next article