Skip to main content
Etusivu » Neurologiset sairaudet » Aivoterveyden tukeminen tukee myös yhteiskuntaa
Aivoterveys

Aivoterveyden tukeminen tukee myös yhteiskuntaa

Aivoterveyden lisääminen ei ole koskaan liian myöhäistä. Kuva: Getty Images

Miia Kivipelto

geriatrian professori

Aivoterveys on termi, jolla tarkoitetaan aivojen hyvinvointia. Sitä tukevat terveelliset elämäntavat, kuten monipuolinen ravinto, liikunta, tupakoimattomuus ja liiallisen alkoholin välttäminen sekä riittävä lepo.

– Aivot tarvitsevat myös sosiaalista aktiivisuutta sekä erilaisia kognitiivisia haasteita. Samalla tulee kiinnittää huomiota myös sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden välttämiseen. Sydänterveys on myös aivoterveyttä, geriatrian professori Miia Kivipelto painottaa.

Aivot ovat Kivipellon mukaan ikääntyessä usein heikoin lenkki, ja aivosairaudet lisääntyvät etenkin ikääntyvässä väestössä. 

– Aivoterveyteen panostaminen sekä yksilö- että yhteiskuntatasolla on hyvin tärkeää. Siksi terveellisten valintojen tulisi aina olla myös helppoja valintoja. 

Aivoterveyden tukemisessa suuri merkitys on muistisairauksien sekä muiden aivoterveyttä uhkaavien tekijöiden ennaltaehkäisyllä. Kivipelto kertoo arviosta, jonka mukaan 40 prosenttiin kaikista muistisairauksista liittyy muokattavissa ja hoidettavissa olevia elintapa- ja ympäristötekijöitä. 

– Preventiomahdollisuudet ovat viime aikoina lisääntyneet kiitettävästi. Muistisairauksien vaaratekijöiden tunnistaminen sekä ehkäisyn mahdollisuudet kehittyvät koko ajan.

Kivipelto muistuttaa, että aivoterveyden lisääminen ei ole koskaan liian myöhäistä. 

– Esimerkiksi Alzheimerin tautiin johtava prosessi alkaa aivoissa jo jopa 30 vuotta ennen diagnoosia, siksi ennaltaehkäisy on aina tärkeää. Mutta myös jo sairastuneen aivoterveyttä voidaan kiitettävästi parantaa eri tekijät huomioon ottaen.

Next article