Skip to main content
Etusivu » Neurologiset sairaudet » Meri Turunen: ”MS-taudin salaaminen alkoi tuntua raskaalta”
Ms-tauti

Meri Turunen: ”MS-taudin salaaminen alkoi tuntua raskaalta”

MS-tauti
MS-tauti
Sairauteen sopeutumisessa Meri Turusta on auttanut keskittyminen asioihin, joihin pystyy itse vaikuttamaan. Kuva: Anni Tapio

Sosiaalisen median vaikuttaja, personal trainer Meri Turunen koki helpotusta saadessaan diagnoosin MS-taudista. Pitkään jatkuneille oireille löytyi syy.

Meri Turunen, 25, alkoi kärsiä aaltoilevasta väsymyksestä sekä ajoittaisesta puutumisen tunteesta kasvoissaan ja jaloissaan ollessaan 21-vuotias.

Oireet tuntuivat pelottavilta. Hän kävi lääkärillä useasti, mutta selitystä ei löydetty. Kesällä 2020 naiselta katosi tunto navasta alaspäin. Hän sai lähetteen aivojen ja selän magneettikuvaukseen sekä selkäydinnesteen tutkimiseen. Sen jälkeen Turuselle diagnosoitiin MS-tauti.

Turunen päätti kertoa sairaudestaan ainoastaan lähipiirille.

– Myös läheiseni joutuivat salailemaan puolestani. He eivät voineet kertoa tutuilleen, miksi tulivat auttamaan minua tavallisissa arjen askareissa, Turunen lisää.

Personal trainerina työskennellyt nainen oli diagnoosin saamisen aikoihin heikossa kunnossa. Hän ei pystynyt kävelemään, ajattelu takkusi ja puheen tuottaminen oli hankalaa.

– MS-taudin salaaminen alkoi tuntua raskaalta. Oli vaikeaa päättää, mihin vedän rajan, kenelle kerron sairaudesta ja kenelle en.

Päivittäin viestejä muilta sairastuneilta

Puoli vuotta MS-diagnoosin saamisen jälkeen Turunen kertoi sairaudestaan sosiaalisessa mediassa. Sen jälkeen monet MS-tautia sairastavat ovat lähettäneet Turuselle viestejä, joissa he ovat kertoneet omista kokemuksistaan.

– MS-taudin oireiden kirjo on laaja. Toisilla sairaus vaikuttaa näkemiseen, puhumiseen, liikuntakykyyn, ihan kaikkeen. Toisilla oireita ei juuri ole, Turunen sanoo.

Myös sairauteen suhtautuminen on yksilöllistä. Turunen kokee olevansa hyvin positiivinen ihminen, mutta tuntee vihaa ja surua MS-tautiin sairastumisestaan.

Sairauteen sopeutumisessa häntä on auttanut keskittyminen niihin asioihin, joihin itse pystyy vaikuttamaan.

– Syön terveellisesti ja kuntoutan itseäni. Fysioterapia on auttanut minua paljon. Nyt pääsen jo kyykkyyn, mikä ei ollut viime kesänä ollenkaan mahdollista.

Turunen toivoo, että MS-taudista ja sen oireista puhuttaisiin enemmän, jotta tietoisuus sairaudesta lisääntyisi. Hän haluaa rohkaista muita MS-tautiin sairastuneita kertomaan sairaudestaan.

– Ymmärrän, että muiden mielipiteet jännittävät. Minuakin jännitti.

Turunen kehottaa kohtaamaan MS-tautiin sairastuneen rehellisesti ja myötätunnolla. Kauhistelu ja kaikki sairauden hoitoon liittyvät neuvot kannattaa unohtaa. Sen sijaan voi tarjota konkreettista apua, vaikka kaupassa käymiseen tai imurointiin.

– Minulla tärkeänä tukena jaksamisessa ja sopeutumisessa on ollut poikaystäväni, hän lisää.

Seuraa Meri Turusta Instagramissa: @mertsi_

Next article