Etusivu » Syöpä » Suolistosyövän ennusteet ovat parantuneet
Suolistosyöpä

Suolistosyövän ennusteet ovat parantuneet

Suolistosyöpä
Suolistosyöpä
Kuva: Getty Images

Varhain todetusta suolistosyövästä parannutaan usein. Myös levinnyttä suolistosyöpää kannattaa hoitaa, ja siitäkin pieni osa voi parantua.

Suomessa suolistosyövät ovat kolmanneksi yleisin syöpätyyppi. Suolistosyöpiä ovat paksunsuolen syöpä, peräsuolisyöpä, peräaukon syöpä ja ohutsuolen syöpä. Syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Pia Österlund kehottaa menemään lääkäriin, jos on pitkäaikaisia vatsaoireita tai huomaa ulosteessaan jotain normaalista poikkeavaa.

– Kannattaa mennä lääkäriin, jos ulosteessa on verta, se muuttuu tummaksi tai ulostustottumuksissa on muutoksia, Pia Österlund sanoo.

Suolistosyöpä voi olla oireeton

Suolistoterveyden kannalta merkittäviä muutoksia voivat olla esimerkiksi ummetus, ripuli, ulosteen tahaton karkailu, käyntikertojen muutokset, ilmavaivat tai ongelmat suolen tyhjenemisessä. Myös anemia voi viitata suolistosyöpään, jolloin oireina on väsymystä, hengästymistä ja sydämen tykytystä.

– Jos kasvain ei tuki suolen sisäläpimittaa, syöpä voi olla pitkään oireeton. Kahdestakymmenestä kahteenkymmeneenviiteen prosenttiin suolistosyövistä löytyy siinä vaiheessa, kun ne ovat levinneet ja etäpesäkkeet aiheuttavat oireita, Pia Österlund kertoo.

Vain 4–5 % suolistosyövistä on perinnöllisiä, jolloin kyseessä on geenivirhe esimerkiksi HNPCC tai FAP. Perinnöllisyys voidaan selvittää geenitesteillä.

– Tutkimuksiin kannattaa mennä, jos ensimmäisen asteen sukulaisilla on suolistosyöpää. Perinnölliset syövät löydetään usein nuoremmilta ja jokaisessa sukupolvessa on usein joku sairastava.

Elintavat altistavat sairastumiselle

Vaikka alttius sairastua olisi perimässä, jokainen voi edistää terveenä pysymistä elintavoillaan.

– Vähäinen kuidun, D-vitamiinin, kalsiumin ja maidon määrä ruokavaliossa sekä runsas rasvan ja punaisen lihan käyttö lisäävät sairastumisriskiä. Hyviä kuidun lähteitä ovat muun muassa puurot, hedelmät ja vihannekset. Lisäksi kannattaa harrastaa liikuntaa ja välttää ylipainoa, Pia Österlund toteaa.

Sairastumisriskiä voivat lisätä myös tupakointi, alkoholin käyttö sekä tulehdukselliset suolistosairaudet, kuten colitis ulceroa eli haavainen paksusuolentulehdus ja Crohnin tauti.

Leikkaus on paksu- ja peräsuolisyövän ainut parantava hoito

Suolistosyövästä paranemisennuste on noussut tasaisesti ja on nyt 60–70 %.

Leikkaushoito on ensisijainen ja ainut parantava hoitomuoto paksusuolen ja peräsuolen syövissä. Leikkaushoidon lisäksi annetaan räätälöidysti liitännäishoitoina sytostaatti- eli solunsalpaajahoitoa ja sädehoitoa. Solunsalpaajahoitoa voidaan antaa suonensisäisesti tai tabletteina.

Jos syöpä on levinnyt ja etäpesäkkeitä löytyy vain maksasta, keuhkoista tai vatsanpeitteistä, leikkaushoito voi olla joskus mahdollista.

– Laajemmin levinnyttä syöpää hoidetaan diabeteksen tavoin, eli taudin etenemistä jarruttavasti. Silloin keskitytään oireiden hoitoon ja elämänlaadun ylläpitämiseen. Hyväkuntoinen potilas voi saada näin jopa yli kaksi vuotta lisää elinikää, Pia Österlund sanoo.

Next article