Skip to main content
Etusivu » Hengityselimet » Mistä motivaatiota tupakan stumppaamiseen?
Päihteet

Mistä motivaatiota tupakan stumppaamiseen?

tupakoinnin-lopettaminen
tupakoinnin-lopettaminen
Tupakoinnin haitat tiedetään, mutta silti sätkä palaa. Keinoja lopettamiseen kyllä löytyy, kunhan niitä vain osattaisiin käyttää. Kuva: Unsplash

21 % suomalaisista kokee jonkinasteista hengenahdistusta. Syitä hengästymiseen on monia, kuten liian vähäinen liikunta, ylipaino, sydämen vajaatoiminta tai keuhkosairaus. Ja sitten se valkoinen palava kääryle, eli tupakka.

Usein hengästymisen tunteen taustalla on tupakointi ja siitä aiheutunut pienten hengitysrakkuloiden tukkeutuminen. Normaalisti toimivien keuhkorakkuloiden pinta-ala vastaa noin puolen tenniskentän kokoa, mutta tupakoinnin seurauksena syntynyttä keuhkoahtaumatautia sairastavalla toimivaa keuhkoaluetta on vain noin pingiskentän kokoinen alue.  

Tupakoinnin haitat tiedetään, mutta silti sätkä palaa. Lääkäri Hannu Vierolan mukaan keinoja lopettamiseen kyllä löytyy, kunhan niitä vain osattaisiin käyttää.

– Meillä on erinomaiset lääkkeet ja nikotiinikorvaustuotteet. Sähkötupakointiin siirtymisen sijaan suosittelen hakemaan apua lääkärinvastaanotolta, harrastamaan liikuntaa ja avaamaan hengitysteitä laitepuhalluksen avulla, Vierola neuvoo.

Vastapainepuhalluksen on osoitettu avaavan hengitysteitä samalla tavalla kuin esimerkiksi liikunta avaa.

Kaikki keinot lopettamiseen olisikin syytä ottaa käyttöön, sillä tupakoinnin seurauksena syntyneen keuhkosairauden hoidossa lopettaminen on ainoa keino estää sairauden eteneminen.

– Mikään lääke ei pidennä elinikää keuhkoahtaumataudissa, stumppaaminen on kaiken lähtökohta, Vierola huomauttaa.

Niin kuin minkä tahansa hoidon, myös tupakoinnin lopettamisen motivoinnin tulisi Vierolan mukaan olla yksilöllisesti räätälöityä.

Lisää mölyä tupakoinnin lopettamisesta

Hannu Vierola kokee, että ammattilaiset osaltaan voisivat edistää tupakoinnin lopettamista nykyistä paremmin. Hän heittääkin palloa lääkärikollegoillensa.

– Tarvitsemme laajamittaisempaa seurantaa lääkäreiden osalta. Lääkärin tehtävä on aina kysyä tupakoinnista, oltiin sitten uusimassa ajokorttia tai hankkimassa rokotteita etelänmatkaa varten. Lääkärinä pyrin käyttämään nämä tilanteet hyväkseni. Pyrin löytämään asiakkaan rivien välistä jonkin uistimen, johon saan hänet tarttumaan ja motivoitumaan. Joskus se voi olla vaikka etelänmatka, jota ennen asiakas jättää röökit lentokentän roskikseen. Lääkärin kannattaa nähdä vaivaa asiakkaan tupakoinnin lopettamisen eteen, se on erittäin kiitollista työtä, Vierola tietää.

Hengityslihaksisto kuntoon harjoittelulla

Hengityslihaksiston harjoittelulla on todettu olevan positiivisia vaikutuksia kaikkia kroonisia keuhkosairauksia sairastaville. Laitteen avulla toteutettavan vastapainepuhalluksen on tutkitusti todettu vähentävän hengitystieahtaumasta johtuvaa hengenahdistusta ja parantavan keuhkojen toimintakykyä. Hengityslihaksistoa voi harjoitella laitteella, jonka ilmavirtauksen vastusta voidaan säätää.

– Vastapainepuhalluksen on osoitettu avaavan hengitysteitä samalla tavalla kuin esimerkiksi liikunta avaa. Kun tukkeutuneet hengitysrakkulat aukeavat, olo helpottuu välittömästi, Vierola tietää.

Laitteen avulla tehtävä vastapainepuhallus saa tupakoitsijan keuhkorakkulat aukeamaan ja hengityslihakset toimimaan paremmin. Sen lisäksi vastapainepuhallus voi toimia motivaattorina tupakoinnin lopettamisesssa.

– Laitteen kanssa harjoittelu tuo lähemmäksi omat keuhkot ja oman terveyden. Kun sitä keltaista tai vihreää räkää alkaa irrota, niin kyllä se pistää tupakoitsijan uusiin aatoksiin.

Laitteen kanssa hengittämisestä hyötyvät tupakoitsijoiden ja kroonisista keuhkosairauksista kärsivien lisäksi akuutista hengitystietulehduksesta kärsivät, äänityöläiset ja urheilijat.

Next article