Skip to main content
Etusivu » Vatsa ja suolisto » Joka kymmenes suomalainen kärsii ulosteenkarkailusta
Ulosteenkarkailu

Joka kymmenes suomalainen kärsii ulosteenkarkailusta

ulosteenkarkailu-perasuoli-uloste
ulosteenkarkailu-perasuoli-uloste
Ulosteenkarkailu aiheuttaa monelle sosiaalisten tilanteiden pelkoa ja häpeän tunteita. Kuva: Getty Images

Uloste voi karata kaikenikäisillä ihmisillä. Ulosteen pidätyskyky on riippuvainen monesta eri tekijästä, mutta aikuisilla sen tahaton karkailu johtuu yleensä peräsuolen seinämän vahingoittumisesta tai sulkijalihasten huonosta toiminnasta.

Ulosteenkarkailussa suolen sisältöä karkaa tahattomasti peräsuolen ulkopuolelle. Uloste voi olla ripulimaista tai kovaa. Lievimmillään vain suolikaasu karkailee.

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa työskentelevä, suolen toimintaongelmiin erikoistunut inkohoitaja Mia Laakso sanoo ulosteenkarkailun olevan sosiaalisten tilanteiden pelkoa ja häpeän tunteita aiheuttava vaiva.

Monesti ulosteenkarkailu johtuu peräsuolen sulkijalihasten toimimattomuudesta.

– Monesti ulosteenkarkailu johtuu peräsuolen sulkijalihasten toimimattomuudesta. Ne ovat voineet venyä ja vahingoittua esimerkiksi synnytyksen yhteydessä. Myös peräsuoleen kohdistunut leikkaus, vaikea tulehdus tai tapaturmainen isku voivat vahingoittaa suolen toimintaa ja aiheuttaa ulosteenkarkailua, Laakso kertoo.

Ulosteenkarkailua pelkäävä ihminen saattaa vähentää syömistään ja yksipuolistaa ruokavaliotaan. Se voi puolestaan johtaa ummetukseen.

– Ummetus johtuu suolen oman peristaltiikan eli liikkeen vähenemisestä. Kun uloste ei liiku suolistossa normaalisti eteenpäin, se pakkautuu ja kovettuu. Yleensä ummetusta hoidetaan laksatiiveilla, jotka eivät edesauta lainkaan suolen omaa toimintaa. Ne kyllä löystyttävät ulosteen, mutta altistavat ihmisen ummetuksen, ripulin ja sen aiheuttaman ulosteenkarkailun väliseen oravanpyörään.

Suolihuuhtelu hoitaa ummetusta ja ulosteenkarkailua

Mia Laakson mukaan ummetuksen ensisijaisia hoitomuotoja ovat kuitupitoinen ruokavalio ja säännöllinen liikunta. Jos ne eivät auta, suolen toimintaa voidaan edistää muun muassa kotona tehtävällä suolihuuhtelulla, joka pehmittää suolen sisältöä ja helpottaa sen tyhjentymistä. Suolihuuhtelu toimii hyvin myös ulosteenkarkailun hoitomuotona.

– Jos 300–500 millilitran suolihuuhtelu tehdään huolellisesti kerran päivässä, se tyhjentää laskevan ja poikittaisen paksusuolen. Lääkäri suosittelee suolihuuhtelun kokeilua, mutta hoitaja arvioi, sopiiko se potilaalle ja päättää, voidaanko huuhtelut aloittaa, Laakso kertoo.

Suolihuuhtelun tekeminen opetetaan sairaalassa kädestä pitäen. Omahoidon apuna toimii myös laitevalmistajan tuotetukipalvelu.

Suolihuuhtelun lisäksi ulosteenkarkailua voi estää anaalitamponilla, joka on kuin korkki, joka asetetaan riittävän korkealle peräsuoleen. Anaalitamponi pitää ulostemassan peräsuolessa jopa 12 tuntia.

– Kahden viikon kokeilujakson jälkeen potilaalle tehdään yksilöllinen suolihuuhtelusuunnitelma, jonka pohjalta arvioidaan esimerkiksi huuhteluiden viikoittaista määrää. Lisäksi olisi toivottavaa, että suoli olisi tutkittu ennen huuhteluiden aloittamista. Hoitosuunnitelmassa määritellyt suolihuuhteluvälineet sekä anaalitamponit saa hakea maksutta omasta terveyskeskuksesta, Mia Laakso päättää.

Next article