Skip to main content
Etusivu » Tuki- ja liikuntaelimet » Nivelrikko yleistyy iän myötä
Nivelrikko

Nivelrikko yleistyy iän myötä

nivelrikko-sormissa-polvissa-nivelissä-sattuu
nivelrikko-sormissa-polvissa-nivelissä-sattuu
Kuva: Getty Images

Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus, jota sairastaa noin miljoona suomalaista. Nivelrikko oireilee eri tavoin. Oireita voi olla sormissa, polvissa, lonkissa tai selkänikamien välisissä nivelissä.

Listasimme kuusi asiaa nivelrikosta – tiesitkö tämän nivelrikosta?

1. Vanheneminen, ylipaino, nivelten vammat ja perinnöllinen taipumus ovat tekijöitä, jotka muun muassa altistavat nivelrikolle.

2. Nivelrikon yleisimmät oireet ovat kipu, kaventuneet liikeradat sekä jäykkyys ja turvotus nivelissä. Sairauden edetessä kipu voi vaivata jatkuvasti tai esimerkiksi öisin.

3. Nivelrikon diagnoosi tehdään lääkärin toimesta potilaan oireiden, nivelten tutkimuksen ja röntgenkuvien perusteella.

4. Nivelrikkoa ei voida parantaa, mutta sen etenemistä ja oireita voidaan onneksi helpottaa. Hoitona käytetään muun muassa säännöllistä liikuntaharjoittelua, kipulääkkeitä ja tekonivelleikkausta.

5. Säännöllinen liikunta auttaa vahvistamaan kuluneen nivelen ympärillä olevia lihaksia. Sopivia liikuntamuotoja nivelrikkoisella ovat esimerkiksi uinti, pyöräily, kuntosaliharjoittelu ja kävely. Toistuvaa iskutyyppistä liikuntaa on hyvä välttää.

6. Kollageeni on tärkeä ruston rakenneaine. Kollageeni pitää nivelet, lihakset ja luuston vahvoina ja ihon kimmoisana. Jos ruokavaliosta ei saa tarpeeksi kollageenia, voi kollageenilisä olla tarpeen.

Lue myös: Vertaistukea nivelsairaille!

Lähteet: reumaliitto.fi, nivelopas.fi & niveltalo.fi

Next article