Etusivu » Intiimiterveys » Vaihdevuodet tuntuvat intiimialueella
Vaihdevuodet

Vaihdevuodet tuntuvat intiimialueella

Hoitamattomana vaihdevuosien paikallisoireet heikentävät elämänlaatua. Kuva: Getty Images

Estrogeeni on intiimialueen limakalvojen tärkein hormoni. Vaihdevuodet ja ikääntyminen näkyvät vähenevänä estrogeenin määränä elimistössä, ja emättimen limakalvo ohenee ja kuivuu.

– Tutkimusten mukaan jopa 50 % naisista kokee vaihdevuosien aikana elämänlaatua häiritseviä paikallisoireita. Tavallisimpia näistä ovat kuivuuden tunne pienillä häpyhuulilla, emättimen ulkosuulla ja sisällä emättimessä. Kutina, polttelu ja kirvely kuuluvat kuvaan, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Pauliina Tuomikoski listaa.

Lääkäri korostaa, että estrogeenin väheneminen ja siihen liittyvät oireet ovat normaaleja ikääntymiseen kuuluvia asioita.

– Ikääntyessä munasarjojen toiminta vähitellen hiipuu, jolloin niiden erittämien hormonien pitoisuudet elimistössä laskevat. Kun estrogeenin taso laskee, emättimen limakalvo ohenee ja kuivuu. Limakalvo kuivuu myös virtsaputkella, ja tämän vuoksi vaihdevuodet voivat aiheuttaa myös virtsaamisoireita. Lisäksi estrogeenin vähäisyys saa emättimen maitohappobakteerit vähenemään ja pH-arvon nousemaan. Tämä altistaa emätintulehduksille ja valkovuodon muutoksille, Tuomikoski kertoo.

Yhdyntäkipua, kutinaa ja poltetta?

Hoitamattomana paikallisoireet heikentävät elämänlaatua. Monet havahtuvat tähän huomatessaan, ettei yhdyntä onnistu kuin ennen.

– Ikääntyessä ei tapahdu enää samanlaista kostumista, paikat tuntuvat kuivilta ja yhdyntä tekee kipeää. Moni kärsii tästä. Toisaalta kutina ja polte tekevät olon epämukavaksi, vaikkei sukupuolielämää olisikaan, Tuomikoski toteaa.

Vaihdevuosien aiheuttamiin paikallisoireisiin on olemassa tehokasta hoitoa, kun oireiden aiheuttaja on tunnistettu.

– Toisinaan oireita ei osata yhdistää vaihdevuosiin, ja kutinaan otetaan hiivalääkettä. Se voi hetkellisesti helpottaa, mutta oireet palaavat. Saatetaan luulla, ettei hiiva ota talttuakseen ja syödä useita hiivakuureja, vaikka todellisuudessa kyse on estrogeenin vähentymisestä johtuvista limakalvo-oireista, Tuomikoski harmittelee.

Estrogeenin vähenemisestä johtuvat paikallisoireet ovat hiivatulehdusta lievempiä, mutta jatkuvia.

– Jos oireet kestävät kauan ja lisänä on vielä yhdyntäkipua sekä virtsaamisen tarve on tihentynyt, kyse on todennäköisesti paikallisoireista, lääkäri sanoo.

Elämänlaatua estrogeenista

Estrogeenin vähentymisen aiheuttamia oireita voidaan hoitaa apteekista ilman reseptiä saatavilla, estradiolia sisältävillä emätintableteilla tai –renkailla tai miedommilla estriolia sisältävillä valmisteilla. Lisäksi löytyy myös lääkkeettömiä voiteita ja puikkoja.

– 80-90 % naisista saa pysyvän avun estradiolihoidosta, joka saa limakalvoilla tapahtuvat muutokset korjaantumaan. Estrogeenihoito saa emättimen limakalvon taas paksuuntumaan ja rauhasten toiminnan palautumaan. Riittävä estrogeenipitoisuus auttaa myös pitämään pH-tason matalana ja tulehdukset loitolla. Paikallishoidon lisäksi moni hyötyy kosteuttavista emätinvoiteista ja yhdynnän aikana liukuvoiteesta, Tuomikoski vinkkaa.

Hoito kannattaa aloittaa heti oireiden alkaessa.

– Hoidon pitkittyessä limakalvojen kuntoa on hankalampi korjata. Samoin, jos hoidon lopettaa, vaivat tulevat yleensä takaisin. Tätä kannattaa ajatella loppuelämän ylläpitohoitona, yhtenä tapana pitää itsestänsä hyvää huolta, Tuomikoski neuvoo.

Rinta- tai gynekologisen syövän sairastaneita suositellaan keskustelemaan hoitovaihtoehdoista lääkärin kanssa. Tuomikoski kuitenkin korostaa, että estradiolia sisältävillä hoidoilla ei ole osoitettu olevan lisääntynyttä syövän tai sydänsairauksien riskiä.

– Limakalvo-oireista ei kannata kärsiä turhaan, kun apua on saatavilla helposti. Estradiolihoito on mieto ja nimensä mukaisesti paikallishoito, Tuomikoski painottaa.

Next article