Etusivu » Intiimiterveys » Oletko yli 30? 9 paljastavaa merkkiä siitä, että vaihdevuodet ovat alkamassa
Vaihdevuodet

Oletko yli 30? 9 paljastavaa merkkiä siitä, että vaihdevuodet ovat alkamassa

Kuva: Getty Images

Menopaussi – tai vaihdevuodet – kuten sitä kutsutaan, on osa elämää, jonka jokainen nainen käy läpi kuukautisten loputtua. Tyypillisesti vaihdevuodet ajoittuvat naisille 40 ja 57 ikävuoden väliin, mutta joissain tapauksissa muutos voi tulla jo 30-vuotiaana tai vasta eläkeiässä.

Monille kehon muutokset voivat kuitenkin olla vaikea asia, joten on hyvä olla valmistautunut siihen. Tässä on listattuna yhdeksän piilottelevaa merkkiä siitä, että vaihdevuotesi ovat alkamassa.

1. Painosi nousee

Vaihdevuosien aikana kehossa vaikuttaa niin paljon erilaisia hormoneja, että suuri osa sen energiasta kuluu niiden hallintaan. Tästä johtuen ruuansulatuksesi toimii hitaammin. Ravintoterapeutti Kristina Anderssonin mukaan naisen keho polttaa noin 100 kaloria päivässä vähemmän vaihdevuosien aikana. Joten jos voit syödä normaalisti ilman painonnousua, ei sinulla ole hätää.

Jos painosi on kuitenkin yhtäkkiä noussut, etkä tiedä mistä se johtuu, sen takana voi olla vaihdevuodet.

2. Hikoilu ja kuumat aallot

Äkilliset kuumat aallot ja hikoilu ovat vaihdevuosien yleisimpiä oireita ja joillain ihmisillä ne voivat jatkua jopa vuosien ajan. Nämä oireet tuntuvat erityisen voimakkaasti naisilla, jotka tupakoivat tai ovat ylipainoisia.

3. Univaikeudet

Aiemmin mainitut kuumat aallot aiheuttavat monille ihmisille univaikeuksia. Joidenkin mielestä kuumat aallot tuntuvat entistä voimakkaammilta öisin, jolloin hikoilu tekee nukkumisesta entistä vaikeampaa.

4. Kipeät rinnat

Hormonien riehuessa on normaalia, että rinnat tulevat normaalia herkemmiksi ja kipeytyvät helposti.

5. Epäsäännöllinen vuoto

Kuukautisten muuttuminen on ensimmäinen merkki siitä, että vaihdevuotesi ovat käynnistymässä. Jos kuukautisesi ovat olleet epäsäännölliset jo useampaan otteeseen se voi jatkua vielä hetken. Tämän jälkeen ne yleensä loppuvat kokonaan.

6. Mielialan vaihtelu

Helposti ärsyyntyminen ja suuttuminen ovat myös vaihdevuosien yleisiä oireita. Mielialasi saattaa heilahdella kuten kuukautisten aikaan, joten jos et kykene keksimään varsinaista syytä suuttumuksellesi voi sen taustalla olla vaihdevuodet.

7. Muisti pätkii

Tämä voi kuulostaa pelottavalta, joten kannattaa varautua siihen, että se voi tapahtua. Jos huomaat unohtelevasi asioita enemmän kuin normaalisti kannattaa hakeutua lääkäriin.

8. Kasvojen karvoitus

Kun naishormonien määrä laskee ja hormonitasapaino horjuu voi testosteroni kehossa villiintyä. Tällöin jotkut naiset saavat enemmän karvoja ylempään huuleensa tai jopa kevyttä parrankasvua leukaansa.

9. Hiusten lähtö ja ohentuminen

Tämä ei koske kaikkia. Jotkut naiset menettävät hiuksia käydessään suihkussa, kun taas toisille voi ilmaantua pieniä kaljuja läiskiä päähän. Tästä ei kuitenkaan kannata huolestua, sillä vaivaan on saatavissa lääkkeitä.

Next article