Skip to main content
Etusivu » Intiimiterveys » Helpotusta emättimen kuivuuteen
Intiimialueen vaivat

Helpotusta emättimen kuivuuteen

Emättimen kuivuutta voi helpottaa useilla apteekista saatavilla kosteuttavilla valmisteilla. Kuva: Getty Images

Emättimen limakalvojen kuivuminen johtuu estrogeenin puutteesta limakalvoilla. Oireita voi ehkäistä ja hoitaa monella eri tavalla. 

Kuivuuden tunnetta, limakalvojen polttelua ja kutinaa – emättimen limakalvojen kuivumisen oireista kärsii jopa puolet 50–60-vuotiaista naisista. Naistentautien ja synnytysten sekä gynekologisen endokrinologian erikoislääkäri Aila Tiitinen kertoo, että oireet saattavat alkaa vasta vuosia kuukautisten loppumisen jälkeen.

– Kuivat limakalvot aiheuttavat erityisesti yhdynnässä kipua ja limakalvovaurioita. Monella on myös virtsarakon toimintahäiriöitä, ja samalla lisääntyy riski virtsarakko- ja emätintulehdukseen.

Limakalvojen kuivuminen on seurausta estrogeenin puutteesta emättimen limakalvoilla, joka ohenee. Samalla emättimen pH muuttuu ja tulehdusalttius lisääntyy. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että Tiitisen mukaan limakalvojen oireita voi ehkäistä ja hoitaa monella tavalla.

– On syytä välttää liian tiheitä pesukertoja ja saippuaa eikä esimerkiksi pikkuhousunsuojia kannata pitää säännöllisesti. On myös hyvä käyttää muita kuin voimakkaasti hajustettuja hygieniatuotteita.

Emättimen kuivuutta voi helpottaa useilla apteekista saatavilla kosteuttavilla valmisteilla. Estrogeeneja sisältävät paikallishoitovalmisteet lasketaan itsehoitovalmisteisiin, eikä niihin tarvita reseptiä.

Kuva: Getty Images

Liukasteet avittavat seksin harrastamista

Hoitotuotteista estrogeenia sisältävät valmisteet vahvistavat emättimen limakalvoja ja palauttavat limakalvon toimintaa. Paikallishoidot eivät useiden seurantatutkimusten mukaan lisää rintasyövän tai muiden syöpien riskiä.

– Valmisteita käytetään parin ensimmäisen viikon ajan joka ilta ja oireiden lievennyttyä parina iltana viikossa, Tiitinen sanoo.

Vaihtoehtona estrogeenipohjaisille valmisteille ovat hormonittomat paikallishoidot, joiden tarkoituksena  on myös kosteuttaa limakalvoja. Jos itsehoidosta ei ole apua, oireet viittaavat tulehdukseen tai virtsaamisvaivoja esiintyy, on syytä hakeutua lääkärin vastaanotolle. 

Tiitinen painottaa, että kuivista limakalvoista kärsivät saavat apua yhdyntään liukasteista.

– Vesipohjaiset liukasteet lähtevät helposti pesussa ja sopivat herkällekin iholle. Silikonipohjaiset liukuvoiteet sisältävät yhdisteitä, jotka säilyvät käytön aikana paremmin. Ne eivät kuitenkaan sovellu käytettäväksi kondomin kanssa. 

Next article