Skip to main content
Etusivu » Intiimiterveys » Liukuvoiteista lisää nautintoa
Seksuaaliterveys

Liukuvoiteista lisää nautintoa

Oikeanlainen liukuvoide parantaa seksuaalista nautintoa ja kondomin kestävyyttä. Kuva: Getty Images

Monet mieltävät liukuvoiteiden kuuluvan ainoastaan senioriseksiin, mutta tosiasiassa liukuvoiteista saavat paljon apua ja nautintoa muutkin.

Liukuvoiteen perimmäinen tarkoitus on tehdä seksuaalisesta kanssakäymisestä turvallista, kivutonta ja helppoa – ja näin lisätä nautintoa. Liukuvoide vähentää seksissä syntyvää hankausta ja tätä kautta pidentää myös seksin kestoa, kun paikat eivät tule kipeiksi.

– Silloin, kun limakalvot ovat kuivat, seksi voi ärsyttää niitä entisestään. Joidenkin limakalvot voivat olla luonnostaan kuivat, kliininen seksologi Tarja Santalahti sanoo.

– Limakalvot voivat myös kuivua monesta eri syystä johtuen – esimerkiksi synnytys, imetys, vaihdevuodet, jotkin sairaudet, hormonaaliset muutokset ja ehkäisypillerit kuivattavat niitä.

Juuri emättimen kuivuus ja limakalvojen hyvinvoinnista huolehtiminen, masturbointi, erilaisten seksilelujen käyttö sekä anaaliyhdyntä ovat oivia syitä käyttää liukuvoidetta. 

Öljypohjaiset liukuvoiteet eivät sovi yhteen kondomin kanssa

Silikonipohjaiset ja vesipohjaiset liukuvoiteet eroavat toisistaan ominaisuuksiltaan. Silikonipohjainen liukuvoide pysyy iholla ja limakalvoilla pidempään, mutta vesipohjainen on helppo pestä pois vaatteista ja lakanoista.

– Vesipohjaisiin liukuvoiteisiin on usein myös lisätty tuoksu- ja makuominaisuuksia, mitä monet pitävät miellyttävänä, toteaa Santalahti. 

Oikeanlainen liukuvoide parantaa myös kondomin kestävyyttä. Öljypohjaiset liukuvoiteet eivät kuitenkaan sovellu kondomin kanssa käytettäviksi, sillä öljy haurastuttaa lateksipintaa.

– Tämä koskee siis myös hybridiliukuvoiteita, joissa on ominaisuuksia sekä vesi- että öljypohjaisista liukuvoiteista, Santalahti muistuttaa.

Seksielämää rikastava ainesosanen

Liukuvoiteet voivat joissain ihmisissä herättää kankeita mielleyhtymiä ja vääriä luuloja.

– On aivan turha suhtautua liukuvoiteen käyttämiseen häpeillen tai luulla, että se kuuluu vain mummoseksiin. Minun puolestani kaikki saisivat seksiä harrastaessaan käyttää liukuvoiteita, Santalahti rohkaisee. 

Seksologin mielestä liukuvoiteet soveltuvat hyvin niin perinteiseen heteroseksiin kuin kahden naisen tai kahden miehen väliseen seksiin sekä erilaisiin seksileikkeihin.

– Liukuvoide on ehdottomasti seksielämää rikastava ainesosanen.

Liukuvoiteita on apteekkien ja hyvin varusteltujen erotiikkamyymälöiden valikoimissa Santalahden mukaan ainakin sata erilaista.

– Valikoima on laaja, joten siihen kannattaa tutustua etukäteen vaikka netissä. Myös asiantuntijat auttavat valinnassa mielellään. Sitten vaan iloa seksiin!

Next article