Etusivu » Intiimiterveys » Mitä valkovuotosi kertoo sinusta?
Intiimialueen vaivat

Mitä valkovuotosi kertoo sinusta?

Valkovuoto on luonnollinen osa naiseutta, mutta voi kertoa myös piilevästä tulehduksesta. Kuva: Getty Images

Todennäköisemmin valkovuoto kertoo siitä, että olet täysin normaali! Valkovuoto on naisen kehon luonnollinen tapa puhdistaa itseään. Valkovuoto auttaa pitämään alapään pH-tasapainon tasapainossa ja vie mukanaan pois bakteereja ja kuollutta ihosolukkoa ja estää näin tulehduksia.

Valkovuodon väriin ja koostumukseen kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota, sillä valkovuoto saattaa paljastaa jotain terveydentilastasi. Onko valkovuotosi rusehtavaa tai keltaista? Tai ehkä huomaat pikkuhousuissasi vihertävää, valkoista, veristä tai tummaa vuotoa.

Lue mitä valkovuotosi kertoo terveydestäsi!

Kirkas valkovuoto

Kirkas valkovuoto, joka muistuttaa raakaa kananmunan valkuaista on normaalia valkovuotoa. Valkovuotoa erittyy koko kuukautiskierron aikana, ja sen määrä, väri ja koostumus saattaa vaihdella kuukautisten aikana. Valkovuodon määrä on runsaimmillaan ovulaation aikana.

Valkoinen maitomainen valkovuoto

Maitomainen samea valkoinen valkovuoto on myöskin normaalia valkovuotoa. Valkovuoto muuttuu paksummaksi kuukautisten loppupuolella. Kuivuessaan valkovuoto muuttuu valkoiseksi tai kellertäväksi.

Jos valkoinen valkovuoto on paksua ja siihen liittyy muita oireita, kuten kutinaa, polttavaa tunnetta tai ihoärsytystä alapäässä voi valkovuoto kertoa piilevästä hiivatulehduksesta.

Pahanhajuinen, kalalta haiseva ja harmahtava valkovuoto

Pahanhajuinen, runsas valkovuoto, joka on väriltään harmaata viittaa bakteerivaginoosiin. Bakteerivaginoosissa emättimen limakalvon bakteerit korvaantuvat haitallisilla bakteereilla, ja haju on kalamainen. Hiivatulehdukselle tyypilliset oireet, kuten kutina ja kirvely puuttuvat bakteerivaginoosia sairastavalta kokonaan.

Kokkareinen valkovuoto

Kokkareinen, paksu ja klöntteinä ilmenevä valkovuoto on yleensä merkki hiivatulehduksesta. Hakeudu lääkärin vastaanotolle.

Verinen valkovuoto

Satunnainen verinen valkovuoto tuskin antaa syytä huoleen, vaan kyseessä on todennäköisemmin kuukautisten välissä tapahtuvaa tiputteluvuotoa. Jos verinen vuoto jatkuu, hakeudu gynekologin vastaanotolle.

Vetinen valkovuoto

Vetinen, normaalia runsaampi valkovuoto, johon liittyy kipuja sukuelimissä kannattaa tutkituttaa sillä se voi olla merkki herpeksestä. Herpes on sukupuolitauti, joka voi aiheuttaa emättimeen märkiviä haavoja, joista voi erittyä vetistä nestettä.

Ruskea valkovuoto

Ruskeaa tai rusehtavaa valkovuotoa erittyy yleensä kuukautisten jälkeen ja on todennäköisesti vain vanhaa verta, joka poistuu valkovuodon mukana vaginasta. Jos ruskeaa valkovuotoa ei liity kuukautisiin, tai sitä esiintyy epäsäännöllisten kuukautisten tai vaihdevuosien yhteydessä, on suositeltavaa varata aika lääkärille sillä tämä voi olla merkki kohdunkaulan syövästä.

Raskauden aikana, etenkin raskauden alkuvaiheessa, ilmenevä rusehtava valkovuoto ei vielä anna syytä huoleen vaan valevuotoa saattaa tulla samaan aikaan kuusta kuin kuukautiset normaalisti tulisivat.

Vihreä valkovuoto

Vihertävä valkovuoto kuulostaa jo monen korvaan oudolta, ja ei ole todellakaan merkki normaalista ja terveestä bakteeritasapainosta. Kupliva, vihertävä valkovuoto on merkki vakavasta bakteeri tulehduksesta tai trikomonastulehduksesta, joka on harvinainen sisäsynnytintulehdus. Jos huomaat vihreää valkovuotoa hakeudu lääkärin vastaanotolle.

Lähteet: DuodecimYTHS ja Väestöliitto

Next article