Etusivu » Syöpä » Rokotteella ja seulonnalla kohdunkaulan syöpää vastaan
HPV

Rokotteella ja seulonnalla kohdunkaulan syöpää vastaan

Suomessa 30–65-vuotiaat naiset saavat kutsun seulontaan viiden vuoden välein. Kuva: Getty Images
Kaupallinen yhteistyö

Ihmisen papilloomavirus eli HPV on kohdunkaulan syövän merkittävä aiheuttaja. Rokote antaa tehokkaan suojan syöpää aiheuttavia HP-virustyyppejä vastaan.

Sukupuoliteitse tarttuva papilloomavirusinfektio on hyvin yleinen, ja jopa 80 prosenttia ihmisistä saa sen elämänsä aikana. HPV-infektio on usein oireeton ja paranee tavallisesti itsestään.

– Mikäli infektio kuitenkin pitkittyy, se voi aiheuttaa solumuutoksia, esimerkiksi naisilla kohdunkaulan alueelle, jolloin osalle sairastuneista voi kehittyä syöpä, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Maija Jakobsson sanoo.

Suomessa 30–65-vuotiaat naiset saavat kutsun seulontaan viiden vuoden välein. Jakobsson pitää seulontaan osallistumista tärkeänä.

– Kohdunkaulan syöpää ehkäisevään joukkotarkastukseen kannattaa aina osallistua. Seulonnassa syöpä tai sen esiaste voidaan löytää ajoissa, jolloin se on mahdollista hoitaa.

Ennen seksielämän alkamista otettu HPV-rokote estää virustartunnan miltei täysin ja antaa näin ollen suojan yleisimpiä, eniten syöpää aiheuttavia papilloomavirustyyppejä vastaan.

FAQ – Erikoislääkäri vastaa

Minulla on todettu HPV, voinko harrastaa seksiä?

Kyllä. Suurin osa infektioista on oireettomia, joten vakituisella kumppanilla on jo todennäköisesti sama oireeton tartunta.

Pitääkö HPV-tartunnasta kertoa kumppanille?

Ei tarvitse. Tartunta on hyvin yleinen, eikä se siten ole tyypillinen sukupuolitauti. Siihen ei myöskään ole olemassa parantavaa hoitoa. 

Mikä on tärkein tapa suojautua papilloomaviruksilta? 

Kondomi suojaa tartunnoilta jonkin verran, ja uusien kumppaneiden kanssa sitä kannattaa käyttää. Koulujen rokoteohjelmassa on rokote HP-virusta vastaan. HPV-rokote on tehokas ja hyvin siedetty, ja se kannattaa ottaa osana rokoteohjelmaa. Rokotteen voi ottaa myöhemminkin, mutta sen teho on tällöin huomattavasti heikompi.

Miten seulontaiän ylittäneet naiset voivat suojautua kohdunkaulan syövältä?

Rokoteikää vanhemmat naiset voivat parhaiten suojautua kohdunkaulan syövältä osallistumalla joukkotarkastuksiin viiden vuoden välein. Nykyisin seulonnassa tutkitaan yli 30-vuotiailta myös HPV-riskivirukset. Tämän vuoksi erillisiä välikontrolleja ei tarvita. Seulontaiän ylittäneiden naisten kannattaa käydä papakokeessa tai HPV-testeissä, jos heillä on joskus aiemmin hoidettu HPV-muutoksia.

Mitä muuta HPV:sta olisi hyvä tietää?

Tärkeää tietoa HPV:sta

Tilaa uutiskirje!

Pysy ajantasalla ajankohtaisimmista aiheista ja uusimmasta sisällöstä!

Next article