Skip to main content
Etusivu » Dermatologia ja ihonhoito » Näin estät herpesrakkuloiden puhkeamisen
Herpes

Näin estät herpesrakkuloiden puhkeamisen

Moni kokee rujon näköiset rakkulat huulessa vähintäänkin kiusallisiksi. Kuva: Adobe Stock

Huuliherpeksen eli yskänrokon hoito kannattaa aloittaa heti, kun ensimmäiset oireet ilmaantuvat. Kun huuliherpesvirus aktivoituu, se aiheuttaa kehon puolustusmekanismin aktivoitumisen. Tämä nostaa huuleen tulehduksen, joka aiheuttaa parin päivän päästä herpesrakkulan.

Kesä ja aurinko ovat herpes-virukselle riemuvoittoja. Herpeksen puhkeaminen aurinkoiseen aikaan johtuu siitä, että auringonpaiste laskee hetkellisesti elimistön puolustuskykyä. Tilannetta voi kuitenkin ennakoida.

– Huuliherpeksestä kärsivät kuvailevat rakkuloiden puhkeamista ennakoivia oireita kutinaksi, kihelmöinniksi, poltteluksi tai paineen tunteeksi huulessa, nenän pielessä tai sieraimessa. Jos hoito aloitetaan jo ensioireiden aikaan, se voi ehkäistä rakkuloiden puhkeamista tai vähintäänkin nopeuttaa niiden paranemista, Mehiläisen iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Ari Karppinen kertoo.

Huuliherpes on kiusallinen vaiva

Tavanomaisen uusivan huuliherpeksen hoidoksi riittää usein paikallisvoide, jota saa ilman reseptiä apteekeista. Voidetta tulee muistaa käyttää useita kertoja päivässä heti ensioireiden ilmaannuttua ja hoitoa jatketaan yleensä noin viisi vuorokautta. Reseptivapaasti on saatavilla myös tabletteja, joita voi käyttää kuurina lääkärin ohjeistuksen mukaan vaikeimmissa tai usein toistuvissa oireissa.

Karppinen sanoo, ettei huulessa oleva herpesinfektio rakkuloineen ole ihmiselle millään tapaa vaarallinen.

– Mutta moni kokee rujon näköiset rakkulat huulessa vähintäänkin kiusallisiksi. Siksi herpestä tulee hoitaa mahdollisimman tehokkaasti ja nopeasti jo ennen kuin rakkulat ehtivät puhjeta. Taudin tehokas hoitaminen lyhentää myös tartuttavan vaiheen kestoa.

Ehkäisevä hoito mahdollista

Jos huuliherpes toistuu säännöllisesti, sitä voidaan ehkäistä lääkehoidolla. Tähän tarkoitukseen on olemassa sekä voide että tablettimuotoisia valmisteita.

– Yleensä huuliherpes on varsin harmiton vaiva, mutta jos rakkula puhkeaa silmään, se vaatii välitöntä lääkärinhoitoa. Riskinä on näkökyvyn menetys, Karppinen sanoo.

Noin kymmenessä potilastapauksessa vuodessa herpes aiheuttaa vaarallisen enkefaliitin eli aivotulehduksen. Aikainen viruslääkehoito toimii hyvin ja lähes kaikki sairastuneet paranevat oireettomiksi, jos tauti tunnistetaan nopeasti ja lääkehoito aloitetaan ensimmäisen neljän oirepäivän aikana.

Läheskään kaikki herpesvirusta kantavat eivät tiedä sen olemassa olosta. Herpestä voi sairastaa siis myös tietämättään.

– Herpeksestä ei kuitenkaan tarvitse stressata, sillä jos huuliherpes ei ole aktiivinen eli rakkulavaiheessa, se ei tartuta muita.

Next article