Etusivu » Neurologiset sairaudet » Kiireetön kotihoito luo turvaa muistisairaalle
Kotihoito

Kiireetön kotihoito luo turvaa muistisairaalle

Kuva: Shutterstock

Yhteiskunnan tavoite supistaa palveluasumista entisestään lisää muistisairaiden ikäihmisten kotihoitoa.

Kiireettömyys ja yksilöllinen kuntoutus luovat turvallisuuden tunnetta ja tukevat seniorin elinvuosia kotona. Muistisairaiden kotihoidossa kiireettömyyden, turvallisuuden, luottamuksen ja omahoitajan merkitys korostuvat.

– Usein kotihoidon haasteena on kiire ja hoitajien vaihtuvuus. Kun yhdellä ihmisellä käy useita eri hoitajia, kunnollista sidettä hoidettavaan ei pääse muodostumaan.

Vaarana on, ettei kukaan hoitajista havaitse muutoksia voinnissa riittävän ajoissa, palvelupäällikkö My Sundelin Suomen Seniorihoivalta sanoo.

– Omahoitajan kanssa luottamus pääsee syntymään ja potilaan tunteva hoitaja osaa reagoida voinnin muutoksiin heti. Henkilökohtaisella hoitosuhteella vahvistetaan seniorin turvallisuudentunnetta, Sundelin jatkaa.

Muistisairaan kotihoito on kokonaisuus, joka vaatii aikaa.

– Kiireetön ja turvallinen kotihoito on kokonaisvaltaista välittämistä. Se huomioi liikunnan, ravitsemuksen, ehkäisee kaatumisriskit ja pitää huolta lääketurvallisuudesta.

Lue myös: Aira Samulin: Sairaudet pois maton alta

Siihen sisältyy kodin puhtauden ja seniorin henkilökohtaisen hygienian ylläpito, seuranpitoa unohtamatta, Sundelin kuvailee ja toteaa yhdessä kotikäynnissä vierähtävän helposti vähintään kolme tuntia.

Läsnäoloa ja onnen hetkiä

Seniorin elämää arvostava hoito on aktivoivaa, ei immobilisoivaa.

– Muistisairautta voi kuntouttaa, oli lähtötilanne mikä tahansa. Vanhojen tuttujen kodin askareiden tekeminen yhdessä aktivoi kehoa ja mieltä. Voinnin salliessa ulkoilu ja samanaikainen jutustelu on lääke, joka tutkitusti kuntouttaa surkastunutta aivolisäkettä. Sisällä voidaan tanssia tai jumpata, muistella yhdessä elämän arvokasta kulkua valokuvia katselemalla tai kenties harjoittaa aivotoimintaa ristikkoja ratkomalla, Sundelin antaa esimerkkejä kuntouttamisen loputtomista mahdollisuuksista.

Säännöllisellä seuranpidolla ylläpidetään hyvää elämää ja ehkäistään hylätyksi tulemisen tunnetta.

– Seurustelu, laulaminen, muistelu ja esimerkiksi yhdessä syöminen luovat onnen tunteita sairaudesta huolimatta. Kiireetön kohtaaminen saa seniorin tuntemaan itsensä arvokkaaksi ja elämänsä merkitykselliseksi.

Next article