Etusivu » Neurologiset sairaudet » Aktiivinen kuntoutus hidastaa muistisairauden etenemistä
Alzheimerin tauti

Aktiivinen kuntoutus hidastaa muistisairauden etenemistä

muistisairauden eteneminen
muistisairauden eteneminen
Joka kolmas yli 65-vuotias ilmoittaa kärsivänsä muistioireista. Kuva: Getty Images

Salakavala muistisairaus voi alkaa mitättömän tuntuisella sanojen ja tapahtumien unohtelulla. Varhainen hoidon aloittaminen ja monipuolinen elintapainterventio ja kuntoutus voivat ennaltaehkäistä muistioireita ja hidastaa oireiden etenemistä.

Muistisairaudet ovat suomalaisille kansantauti siinä missä sydän- ja verisuonitauditkin. Joka kolmas yli 65-vuotias ilmoittaa kärsivänsä muistioireista. Dementoiva muistisairaus todetaan vuosittain noin 14 500 suomalaisella ja 70 prosentilla heistä se on Alzheimerin tauti. Sairaus tulee monesti esiin arkisten toimien hidastumisena, loogisten asioiden jäsentelyn vaikeutena, juuri kerrotun asian toisteluna sekä väärinä sanoina.

Muistisairauden ennaltaehkäisyn kannalta ei riitä, että kiinnittää huomiota yhteen riskitekijään.

Itä-Suomen yliopiston ja Tukholman Karoliinisen Instituutin professori Miia Kivipelto sanoo, että ikääntymiseen liittyviä muistihäiriöitä voidaan ehkäistä varhaisella kuntoutuksella.

– Suomalainen FINGER-tutkimus osoitti ensimmäisenä maailmassa, että noudattamalla monipuolista elintapaohjelmaa, ikääntyneiden kognitiivisia toimintoja voidaan ylläpitää ja ehkäistä samalla muistitoimintojen heikentymistä.

Lisää aktiivista aikaa

Miia Kivipellon mukaan FINGER-tutkimus sisälsi ruokavalioneuvontaa, liikuntaharjoittelua, muistiharjoittelua sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskitekijöiden tehostettua seurantaa. Satunnaistetun tutkimuksen päätuloksena oli, että muisti- ja tiedonkäsittelytoimintojen heikentyminen oli vähäisempää elintapaohjausryhmässä kahden vuoden jälkeen.

– Muistisairauden ennaltaehkäisyn kannalta ei riitä, että kiinnittää huomiota yhteen riskitekijään. Tärkeintä on huolehtia kokonaisterveydestä eli pysyä normaalipainoisena, liikkua riittävästi, syödä monipuolisesti ja viettää sosiaalisesti ja kognitiivisesti aktiivista elämää. Myös verisuoniterveydestä eli verenpaineesta, kolesterolista ja verensokeritasoista huolehtiminen on tärkeää, Kivipelto toteaa.

Mitä vanhemmaksi ihminen elää, sitä suuremmaksi kasvaa hänen riskinsä sairastua aivoja rappeuttavaan sairauteen. Lääkehoidon sekä ennaltaehkäisevän ja monimuotoisen kuntoutuksen avulla tuetaan muistisairaan toimintakyvyn säilymistä.

– Alzheimerin tauti voidaan diagnosoida nykyisin hyvin varhaisessa vaiheessa, mutta taudin kulkuun vaikuttavaa lääkehoitoa ei ole vielä tarjolla. Aktiivinen kuntoutus on tärkeää ja se voi sairauden alkuvaiheessa hidastaa oireiden etenemistä ja parantaa toimintakykyä sekä elämänlaatua, Kivipelto sanoo.

– Alzheimer-potilaille on kehitetty kliininen ravintovalmiste. Sen sisältämät ravintoaineet ovat erityisen tärkeitä etenkin varhaista Alzheimerin tautia sairastaville. Mitä varhemmin ja kokonaisvaltaisemmin muistiongelmiin puututaan, sitä parempia tuloksia voidaan saavuttaa. Elintapainterventiot ja kokonaisvaltainen hoito ovat tärkeitä kaikissa sairauden vaiheissa, hän painottaa.

Next article