Siitepölyallergian tavallisimpia oireita ovat aivastelu, vuotava nenä ja erilaiset silmäoireet, kuten silmien kutina ja punoitus. Allergisia oireita voi hoitaa antihistamiinilääkkeillä, jotka helpottavat oloa jo muutamassa minuutissa. Joskus oireet ovat niin pahat, että tarvitaan lisäksi paikallisia hoitoja. Niiskuttavaan nenään voi laittaa kortisonipohjaista nenäsuihketta ja silmiä voi hoitaa antihistamiinia sisältävillä silmätipoilla.

– Nenäsumutteiden kanssa täytyy muistaa, että allergiaa hoidetaan eri lääkkeellä kuin flunssapotilaan tukkoista nenää. Kortisonipohjaista nenäsumutetta täytyy käyttää noin viikko säännöllisesti ennen kuin siitä saadaan maksimitehot, Allergia ja astmaliiton asiantuntija Anne Vuorenmaa muistuttaa.

Antihistamiinit ovat hyvin siedettyjä ja suurin osa ihmisistä voi käyttää niitä ilman sivuoireita, mutta osalle saattaa tulla pitkän käytön jälkeen silmien kuivumista. Allergisia oireita helpottavat silmätipat eivät auta kuivuuteen, mutta niiden rinnalla voi käyttää kosteuttavia silmätippoja.

"Jos allergia on niin paha, että oireita tulee myös sisätiloissa, kannattaa harkita siedätyshoitoa"

– Täytyy olla huolellinen, ettei lääkkeenä toimivat silmätipat laimene. Ensin kannattaa laittaa lääke, sitten pitää noin puolen tunnin tauko ja vasta sen jälkeen laittaa kosteuttavat silmätipat, Vuorenmaa neuvoo.

Lasten kanssa on syytä käydä lääkärissä varmistamassa, että kyse on allergiasta. Samalla voi kysyä, miten pienen lapsen oireita voi helpottaa, sillä suurin osa lääkkeistä sopii vain yli 6-vuotiaille. Ensiapua pienelle tukkoiselle nenälle voi antaa nenäimurin avulla.

 

Vaihtoehtona siedätyshoito

Kodin sisäilmaa voi parantaa asentamalla tuuletusikkunoihin ja tuloilmakanaviin suodattimet. Lisäksi kotiin kantautuvaa siitepölyä voi vähentää tehostetulla siivoamisella. Ulkovaatteet ja koiran turkki kannattaa pudistella ennen sisääntuloa ja omat hiukset voi pestä ennen nukkumaanmenoa.

Mutta jos ajatus keväästä nauttimisesta houkuttelee enemmän kuin jatkuva siivoaminen, on Vuorenmaalla tarjota hyvä vaihtoehto.

– Jos allergia on niin paha, että oireita tulee myös sisätiloissa, kannattaa harkita siedätyshoitoa. Sitä on saatavilla koivu- ja heinäallergiaan, Vuorenmaa vinkkaa.

Siedätyshoito tulee usein mieleen, kun kevään ensimmäiset siitepölyt alkavat aivastuttaa. Siedätyshoitoa ei kuitenkaan voi aloittaa silloin kun siitepölyä saadaan myös luonnosta, vaan se pitäisi tehdä syksyllä.

– Keväällä kannattaa pitää oirepäiväkirjaa ja varata jo valmiiksi lääkäriaika elokuun lopulle. Kun hoidon aloittaa syksyllä, se auttaa jo seuraavana keväänä, Vuorenmaa kertoo.

 

Suojaa katupölyltä

Rautakaupoista voi ostaa hengityssuojaimia, jotka helpottavat allergikon ja astmaatikon oloa pölyisillä kaduilla. Kyseessä on tavallista sairaalamaskia tiiviimpi versio, jossa on uloshengitysventtiili.

– Täytyy kuitenkin muistaa, että jos on keskivaikea tai vaikea astma, niin suojainta ei kannata käyttää, koska se tekee pienen hengitysvasteen ja edessä voi olla sairaalareissu, Vuorenmaa varoittaa ja muistuttaa samalla astmapotilaita, että keuhkoputkia avaavat lääkkeet kannattaa pitää aina mukana, sillä katupölyaikana oireet voivat yllättää.