Etusivu » Allergia ja astma » Allergista nuhaa ei tarvitse sietää
Allerginen nuha

Allergista nuhaa ei tarvitse sietää

allerginen-nuha
allerginen-nuha
Allergista nuhaa voidaan hoitaa oireenmukaisella lääkityksellä tai siedättämällä. Kuva: Getty Images

Allerginen nuha heikentää puolentoista miljoonan suomalaisen aikuisen elämänlaatua. Oireista on mahdollista päästä lähes tai kokonaan eroon, mutta silti suuri osa sietää oireita – vuodesta toiseen.

– Allerginen nuha vaikuttaa unenlaatuun ja keskittymiskykyyn. Se haittaa oppimista, vähentää sosiaalista aktiivisuutta ja aiheuttaa merkittävän määrän poissaoloja työ- ja kouluelämästä. Vaikka oireet ovat jokapäiväistä arkea haittaavia, allergista nuhaa vähätellään. Oireisiin totutaan ja nuutunut olo hyväksytään, allergologian erikoislääkäri Erkka Valovirta harmittelee.

Allergista nuhaa voidaan hoitaa oireenmukaisella lääkityksellä tai siedättämällä.

Tutkimusten mukaan yli 60 % potilaista on itsehoitolääkkeiden tehoon tyytymättömiä.

– Oikein käytettynä oireenmukaiset lääkkeet ovat yleensä tehokkaita. Nenä- ja silmäoireita voi lievittää kortisonipitoisilla nenäsuihkeilla, lisäksi oloa voi helpottaa silmätipoilla ja antihistamiineilla, Valovirta kertoo.

Siedätyshoidolla allergiset oireet saadaan suurimmalla osalla kokonaan pois.

– Silti iso osa aikuisista hoitaa allergiaa itsehoitolääkkeillä. Jos niistä ei saa riittävää apua, on hyvä harkita siedätystä. Tutkimusten mukaan yli 60 % potilaista on itsehoitolääkkeiden tehoon tyytymättömiä, Valovirta sanoo.

Suomessa tehdään Pohjoismaiden vähiten siedätyshoitoja, vaikka niitä on aktiivisesti pyritty lisäämään muun muassa vuosien 2008–2018 Allergiaohjelmalla.

– Kevään aikana Käypä hoito -suositus päivittyy siedätyshoidon osalta. Lisäksi siedätyshoitoa pyritään viemään erikoissairaanhoidosta perusterveydenhoitoon, Valovirta kertoo seuraavista askelista tilanteen kohentamiseksi.

– Tarvitaan tietoisuuden lisäämistä ja moniammatillista yhteistyötä. Esimerkiksi apteekkihenkilökunta voisi muistuttaa itsehoitolääkkeitä ostavia potilaita siedätyshoidon mahdollisuudesta. Viestiin saa lisää tehoa, kun se toistuu useasta eri paikasta, Valovirta sanoo.

Siedätyshoidon hyödyt ovat useimmiten havaittavissa jo ensimmäisen vuoden aikana. Hoitotulos säilyy vuosikausia. Kuva: Getty Images

Siedätä, älä siedä

Perusteet siedätyshoidon aloittamiselle ovat lääkärin toteama IgE-välitteinen allergia ja potilaan kokemus oireiden haitallisuudesta oirelääkityksestä huolimatta.

– Elämänlaatua häiritseviä oireita voi helpottaa parantamalla sietokykyä allergian aiheuttajalle. Siedätyshoitoa on saatavilla pistos- ja kielenalushoitona, Valovirta kertoo.

Siedätyksellä ei vain turruteta oireita vaan vaikutetaan allergian aiheuttavaan immunologiseen häiriöön.

– Siitepölyn ja eläinallergian siedätys kestää kolme vuotta. Hyödyt ovat useimmiten havaittavissa jo ensimmäisen vuoden aikana. Lisäksi siedätyksen avulla saadaan rauhoitettua alkavan astman oireet. Hoitotulos säilyy vuosikausia, Valovirta sanoo.

Next article