Etusivu » Suun terveys » Suusairaus on ikävä hoitaa, mutta helppo ehkäistä
Suun omahoito

Suusairaus on ikävä hoitaa, mutta helppo ehkäistä

suusairaus-suun-hampaiden-hoito-terveys-hyvinvointi
suusairaus-suun-hampaiden-hoito-terveys-hyvinvointi
– Parodontiitti on hampaiden tukikudostulehdus, joka käytännössä johtuu suuhygienian laiminlyömisestä, toteaa emeritusprofessori Jukka H. Meurman. Kuva: Getty Images

Hoitamaton suun terveys voi aiheuttaa monenlaista vaivaa.

Hampaiden puhdistus on erittäin tehokas tapa ehkäistä monta ikävää harmia. Pienenä opitut rutiinit kantavat isonakin ja hampaiden puhdistukseen käytetty tovi maksaa itsensä takaisin hyvänä suun terveytenä.

HYKS:n suu- ja leukasairauksien klinikan emeritusprofessori Jukka H. Meurmanin mukaan suomalaisten hammashoito vaihtelee kuitenkin laidasta laitaan.

– Hampaiden kunnon vaaliminen on oman terveyden hoitamista. Eri ääripäät näkyvät myös siinä, kuinka suun terveydestä huolehditaan.

Suositusten mukaista on harjata hampaat aamuin illoin fluorihammastahnalla, ja lisäksi tulisi muistaa hammasvälien puhdistus. Harjauksella pidetään hampaat sekä ientaskut puhtaina, mikä vähentää hampaiden reikiintymistä ja ientulehdusta.

Myös säännölliset vierailut hammaslääkärissä tulisi pitää kalenterissa, sillä suun terveys ei ole mikään pikkujuttu.

Meurman toteaa lukuisten tutkimusten todentaneen suunterveyden yhteyden muun muassa sydän- ja verisuonisairauksiin.

– Sydän- ja verisuonisairauspotilailla tai esimerkiksi diabeetikoilla on yleistä pitkään jatkunut huono hammasterveys. Sama koskee monia muitakin yleissairauksia.

Lue myös: Erikoishammaslääkäri Hannu Hausen: ”Päivittäinen hampaiden harjaus ei riitä”

Parodontiitti voi olla täysin oireeton

Suun terveyden kannalta huonot tavat ovat samat kuin huonot valinnat muunkin terveyden kannalta. Epäterveelliset elintavat näkyvät ja tuntuvat myös suussa.

– Terveelliset ja järkevät ruokailutottumukset tarkoittavat suunterveyden näkökulmasta aterioiden rajoittamista viiteen kertaan vuorokaudessa ja alkoholin käytön välttämistä, Meurman toteaa.

Napostelu sekä happamien tai makeiden juomien siemailu mahdollistavat jatkuvan happohyökkäyksen, joka puolestaan takaa bakteereille erinomaiset oltavat. Myös tupakointia olisi vältettävä, sillä tupakoijan suusta löytyy lähes aina ientulehdusta ja syventyneitä ientaskuja. Se on lisäksi merkittävin riski suusyövälle.

Mikäli ohjeita ei noudateta ja hampaita ei puhdisteta, hampaan pinnalle ja ientaskuihin kertyvä plakki alkaa tehdä myyräntyötään ja aiheuttaa monelle tuttua ientulehdusta.

Meurmanin mukaan hoitamattomana ientulehdus voi edetä parodontiitiksi, joka heikentää hampaan kiinnityskudosta ja voi johtaa erittäin ikävään lopputulokseen.

– Parodontiitti on hampaiden tukikudostulehdus, joka käytännössä johtuu suuhygienian laiminlyömisestä. Sitä aiheuttavat suussa elävät bakteerit, joista muodostuu plakkia ja kudosta ärsyttävää hammaskiveä. Ensioireina on verenvuoto ikenistä, mutta tauti on salakavala ja usein lähes oireeton: se irrottaa vähitellen hampaat suusta.

Meurman kannustaa ihmisiä noudattamaan yksinkertaisia hammashoidon ohjeita, sillä karies, ientulehdus ja parodontiitti ovat täysin ehkäistävissä.

Next article