Skip to main content
Etusivu » Suun terveys » Erikoishammaslääkäri Hannu Hausen: ”Päivittäinen hampaiden harjaus ei riitä”
Ravinto

Erikoishammaslääkäri Hannu Hausen: ”Päivittäinen hampaiden harjaus ei riitä”

hammaslaakarin-vinkit-hampaiden-suun-hyvinvointi-terveys-harjaaminen
hammaslaakarin-vinkit-hampaiden-suun-hyvinvointi-terveys-harjaaminen
Hyvä suun terveys vaatii säännöllisiä toimenpiteitä, joista suurin osa tehdään päivittäin kotona. Kuvat: Getty Images ja Juha Korhonen

Kysyimme erikoishammaslääkäriltä miten suun hyvinvoinnista voi huolehtia, ja miksi hampaiden säännöllisestä ja huolellisesta harjaamisesta ja lankaamisesta ei kannata lipsua.

Miten hammasterveyttä voi ylläpitää?

Kannattaa noudattaa hyvää suuhygieniaa ja terveellisiä ruokatottumuksia. Hyvään suuhygieniaan kuuluu, että hampaat harjataan kahdesti päivässä fluorihammastahnaa käyttäen. Myös hammasvälit on tärkeää puhdistaa kerran päivässä. Terveellisiin ruokatottumuksiin puolestaan kuuluu säännöllisen ateriarytmin noudattaminen, napostelun välttäminen ja se, että janoon juodaan vain vettä.

Miksi hampaat pitää harjata?

Hampaat on harjattava kahdesti päivässä. Harjaaminen poistaa hampailta haitalliset peitteet, joiden bakteerit aiheuttavat reikiintymistä ja fluorihammastahna antaa oman lisäsuojansa. Harjaus suojaa myös ientulehdukselta, joka hoitamattomana voi edetä kiinnityskudoksia tuhoavaksi parodontiitiksi.

Miksi hampaat tarvitsevat fluoria?

Fluorihammastahnan fluoridi ehkäisee hammaskiilteen liukenemista happohyökkäysten aikana. Lisäksi se edesauttaa liukenemien korjaantumista.

Ohjeiden mukaan käytettynä fluoridivalmisteet ovat turvallisia. Pikkulasten osalta pitää noudattaa ikäkohtaisia suosituksia, sillä heillä fluoridin liiallinen nieleminen voi aiheuttaa vaaleita laikkuja kehittymässä oleviin pysyviin hampaisiin.

Onko hammasvälien puhdistus välttämätöntä?

Kyllä se on, mutta kerta päivässä riittää. Aikuisilla muodostuu bakteeripeitteitä myös hampaiden välipinnoille, joille harjalla ei pääse. Välit on hyvä puhdistaa ennen hampaiden harjaamista, jolloin fluoridilla on esteetön pääsy kaikille hammaspinnoille.

Mistä tunnistaa reiän ja ientulehduksen?

Alkavat reiät eivät yleensä oireile ja siksi suu on hyvä tarkastuttaa säännöllisin väliajoin. Ientulehdus ilmenee ikenien verenvuotona hampaita harjatessa. Vuotokohdan puhtaanapito voi parantaa tulehduksen parissa päivässä, mutta jos vuoto ei lopu kotikonstein, kannattaa mennä hammashoitolaan.

Millainen yhteys ravinnolla on suun terveyteen?

Makeiset, perunalastut ja virvoitusjuomat ovat hampaille turmiollisia. Happamien juomien alituinen siemailu pehmentää hammaskiillettä ja pureskellessa pehmennyt kiille kuluu pois. Kannattaa siis noudattaa säännöllistä ateriarytmiä, välttää napostelua aterioiden välillä ja juoda janoon maustamatonta vettä.

5 vinkkiä hampaiden harjaamiseen:

Valitse pehmeä hammasharja, jonka harjaspää on riittävän pieni.
Sähköhammasharjalla hampaat puhdistuvat helpommin kuin perinteisellä harjalla.
Annostele harjalle fluorihammastahnaa 0,5–2 cm.
Harjaa hampaita vähintään kaksi minuuttia.
Älä purskuttele suurella vesimäärällä harjauksen jälkeen.

Next article