Pirkko Pussinen
dosentti
Reikiintyneet hampaat ja tulehtuneet ikenet voivat johtaa huomattavasti vakavampaan sairauteen. Lapsuudessa sairastettu krooninen suun infektio on suomalaistutkimuksen mukaan yhteydessä muun muassa valtimonkovettumatautiin.
Hampaiden reikiintyminen on bakteerisairaus, johon moni sairastuu jo lapsena. Myös ientulehdus johtuu hampaiden pinnalle kerääntyneestä bakteeriplakista, joka ärsyttää ikeniä.
Helsingin ja Turun yliopistojen yhteistyössä tekemän tutkimuksen mukaan lapsuuden yleiset infektiot, karies ja ientulehdus, lisäävät elimistön infektiokuormaa. Se puolestaan nostaa valtimonkovettumatautiin sairastumisen riskiä.
– Tutkimukseen osallistui yhteensä 755 lasta, joita seurattiin 27 vuoden ajan. Tutkimus alkoi vuonna 1980, jolloin 6-, 9- ja 12-vuotiaille lapsille tehtiin suun ja hampaiden kliininen tutkimus. Vain viidellä prosentilla lapsista suu oli täysin terve, kaikilla muilla oli kariesta, paikkoja ja ientulehdusta, tutkimusryhmässä mukana ollut dosentti Pirkko Pussinen kertoo.
Lue myös: Kun pahat bakteerit lisääntyvät suussa
Valtimonkovettumista verisuonitautiin
Tutkimus päättyi vuonna 2007, jolloin siinä mukana olleille kolmekymppisille tehtiin kaulavaltimoiden ultraäänitutkimus. Se osoitti, että mitä enemmän henkilöllä oli ollut suu- ja hammastulehduksia lapsuudessa, sitä kovettuneemmat ja paksummat hänen kaulavaltimonsa tuolloin olivat.
Kaulavaltimoiden paksuuntuminen ennustaa myöhemmällä iällä kehittyvää sydän- ja verisuonitautia. Äkillisesti iskevän infarktin kehittyminenkin vie vuosikymmeniä. Siksi on tärkeää, että vakavien sairauksien riskitekijöihin, kuten suun ja hampaiden tulehduksiin, puututaan jo lapsuudessa.
Ennaltaehkäisy eli hyvän hammashygienian opettaminen tulisi aloittaa mahdollisimman varhain, Pussinen sanoo.
Merkit näkyvät jo teini-iässä
Kaulavaltimoiden seinämiin muodostuvat ja kovettumista edeltävät rasvajuonteet ja leesiot näkyvät Pussisen mukaan jo teini-iässä.
– Yksittäiset riskitekijät korreloivat usein moneen muuhun riskitekijään. Esimerkiksi kaulavaltimoiden seinämän paksuuntumisesta kärsivällä voi olla korkea kolesteroli, verenpainetautia, alkava kakkostyypin diabetes – ja huono suun terveys.
– Riskitekijöihin puuttuminen on yksilön ja yhteiskunnan kannalta monin tavoin hyödyllisempää kuin niistä aiheutuvien sairauksien hoito, Pussinen muistuttaa.