Skip to main content
Etusivu » Näkö ja kuulo » Kuulokoje voi avata maailmasi
Kuulon heikkeneminen

Kuulokoje voi avata maailmasi

kuulokoje
kuulokoje
Audionomi Jaana Antinluoma esittelee asiakkaalle kuulokojetta. Kuva: Oticon

Kuulossa on kyse paljon muustakin kuin pelkistä taajuuksista ja desibeleistä. Siihen liittyy myös kyky osallistua ja kommunikoida ihmisten kanssa.

Siksi kuulon heikentyessä myös elämänlaatu kärsii ja sosiaalisen eristäytymisen riski kasvaa. Audionomi Jaana Antinluomalle tämä kaava on tullut tutuksi hänen asiakkaidensa kertomusten kautta.

– Moni alkaa välttämään sosiaalisia tilanteita. ”Miksi mennä työkavereiden kanssa lounaalle tai teatteriin, kun en kuitenkaan saa puheesta selvää?”

Ensimmäinen askel on rehellisesti hyväksyä kuulonsa alentuminen ja hakea siihen apua. Kuulontutkimukseen tulee hakeutua, jos keskustelun seuraaminen on vaikeaa meluisassa ympäristössä, tai TV:n äänenvoimakkuutta on nostettava puheesta selvää saamiseksi. Mikäli kuulontutkimuksessa todetaan kuulon heikentyneen, suosituksena on kuulokojeiden käytön aloitus. Kuulokojeen avulla puheesta saa selvää vähemmällä vaivalla, ilman väsymistä ja turhautumista.

Uutta teknologiaa

– Kuulokojeet ovat nykyään pieniä ja huomaamattomia pienoistietokoneita, jotka vahvistavat puhetta ja vaimentavat taustamelua. Jokainen koje ohjelmoidaan yksilöllisesti oman kuulonaleneman mukaan, kertoo Jaana Antinluoma.

Nykyaikaiset kuulokojeet avaavat ympäröivän äänimaiseman, johon mahtuu useita puhujia ja äänilähteitä.

– Tämä on uraauurtava edistysaskel, kun halutaan parantaa puheen erotusta monimuotoisissa ympäristöissä.  Uuden sukupolven kuulokojeiden avulla pystymme siirtämään huomion äänestä toiseen sekä erottamaan ääniä myös hälyisissä paikoissa sekä ryhmätilanteissa, Antinluoma kertoo.

Kuulokojeet langattomiksi kuulokkeiksi

Monet kuulokojeet voi yhdistää suoraan matkapuhelimeen ilman lisälaitteita. Kuulokojeet toimivat myös langattomina stereokuulokkeina. Puhelimeen ladatun sovelluksen avulla kojeiden äänenvoimakkuutta voi säätää sekä vaihtaa kojeen ohjelmia näppärästi suoraan puhelimesta.

Kuulokojeet auttavat myös tinnitukseen

Tinnitusääni on korvan soimista, siritystä, vinkunaa ja kohinaa. Tinnituksen voi kuulla jatkuvana tai jaksottaisena äänenä joko yhdessä tai molemmissa korvissa, jopa nukkuessa.

– Tinnituksessa aivot tulkitsevat signaaleja väärin ja luovat äänihavainnon ilman ulkoista aiheuttajaa, kertoo audionomi Jaana Antinluoma.

Tinnitus on oire, ei sairaus. Mahdollisia aiheuttajia on monia, kuten altistuminen voimakkaalle melulle, vahatukkeuma korvassa tai lääkityksen aiheuttama reaktio. Joillekin se voi puhjeta myös ilman selkeää syytä. Tinnitus ja huono kuulo esiintyvät monesti yhdessä.

– Kuulokojeet auttavat usein tinnitukseen. Mitä paremmin kuulet, sitä heikommin tinnitusäänet kuuluvat, Antinluoma toteaa.

Next article