Skip to main content
Etusivu » Liikunta ja ravinto » Omalle vatsalle sopiva ruokavalio löytyy vain kokeilemalla
Erityisruokavaliot

Omalle vatsalle sopiva ruokavalio löytyy vain kokeilemalla

Kuva: Unsplash

Monenkirjavat vatsavaivat alkavat tyypillisesti varhaisessa aikuisiässä. Niistä kärsii jopa joka toinen aikuinen jossakin elämänsä vaiheessa.

Se, miksi vatsa vaivaa nykyisin niin monia, on monen tekijän summa. Ruokavalio on vain yksi palanen pelissä, jonka muita osia ovat muun muassa geenit, syntymätapa, asuinpaikka, stressi, liika hygienia, tupakointi, liikunta, ylipaino ja elämän aikana syötyjen antibioottikuurien määrä.

Riittävä kuidunsaanti on vatsan hyvinvoinnille elintärkeää. Tutkimusten mukaan Välimeren ruokavalio on ihmisille ravitsemuksellisesti erittäin terveellinen. Se sisältää runsaasti kuitupitoisia kasviksia ja hedelmiä sekä kalaa ja kasviöljyjä. Ravitsemussuositusten mukaisten puolen kilon sijaan kasviksia, marjoja ja hedelmiä olisi hyvä syödä jopa noin 800 grammaa päivässä.

Kun kasvis-kalapainotteista ruokavaliota täydentää palkokasveilla, hapanmaito- ja hapatetuilla kasvituotteilla ja täysjyväviljalla sekä pyrkii vähentämään prosessoidun lihan ja lisätyn sokerin käytön minimiin, on ravitsemuksellinen kokonaisuus varsin hyvällä mallilla. Omalle vatsalle sopiva ruokavalio löytyy silti vain kokeilemalla.

FODMAPista apua ärtyvään suoleen

Monet vatsaoireista kärsivät ovat saaneet avun Fodmap-hiilihydraatteja rajoittavasta ruokavaliosta, jossa ravinnosta suositellaan lopettamaan tai vähentämään muun muassa ksylitoli- ja sorbitolipohjaisten tuotteiden käyttöä ja välttämään kaasua muodostavia kasviksia, hedelmiä, palkokasveja sekä ruista ja täysjyvävehnää. Herkkävatsainen voi hyötyä myös hiilihapollisten virvoitusjuomien, alkoholin ja kahvin juonnin vähentämisestä.

Fodmap-rajoitus heikentää suoliston bakteeriston monimuotoisuutta ja terveyttä edistävien bakteerien määrää. Vielä ei tiedetä, millaisia vaikutuksia tällä on terveyteen vuosien kuluessa.

Huomio suolistobakteereihin

Koska nauttimamme ruoka on nykyisin niin steriiliä, on sitä hyvä täydentää hapatetuilla maito- tai kasvituotteilla. Runsas kuidun ja kasvikunnan tuotteiden käyttö on eduksi suolistobakteereille.

Terveyttä edistäviä bakteereja, probiootteja, voi nauttia myös ravintolisänä. Probiootit ovat suolistolle jalostettuja bakteereja ja hiivasieniä, jotka sellaisenaan tai aineenvaihduntatuotteidensa välityksellä vaikuttavat tutkitusti positiivisella tavalla sen hyvinvointiin.

Tiettyjen probioottien on todettu lyhentävän jonkin verran ylähengitystieinfektion kestoa sekä vähentävän koliikista kärsivän vauvan itkuisuutta. Myös ärtyvästä suolesta kärsivät saattavat hyötyä probiooteista. Ne myös vähentävät antibioottikuureihin liittyvää ripulin ja toiminnallisen vatsavaivan riskiä lapsilla ja työikäisillä.

Probioottien terveysvaikutuksia on tutkittu sinänsä paljon, mutta niistä tehdyissä tutkimuksissa on edelleen puutteita. Olisi tärkeää tehdä vuosia kestäviä probioottitutkimuksia, jotta hyötyjen ja haittojen tasapainosta pitkällä aikavälillä saataisiin varmuus. Toistaiseksi näin ei vielä ole.

Next article