Skip to main content
Etusivu » Hengityselimet » Hiihtäjät sen tietävät – keuhkot tarvitsevat huolenpitoa
Astma

Hiihtäjät sen tietävät – keuhkot tarvitsevat huolenpitoa

keuhkot
keuhkot
Kuva: Jesse Väänänen

Kylmä ja kuiva pakkasilma, jota hengitetään keuhkoihin jopa 200 litraa minuutissa, laittaa maajoukkuehiihtäjien keuhkot koville. Urheilijoilla on kuitenkin monia konsteja huolehtia keuhkojen hyvinvoinnista. Niistä hyötyvät kaikki.

Suomen maastohiihtomaajoukkueen päävalmentaja Reijo Jylhä sanoo, että rasitusastma on hiihtäjien ammattitauti. Kovassa rasituksessa keuhkotuuletus tehostuu valtavasti lepotilaan verrattuna. Jatkuva pitkäaikainen harjoittelu kylmässä ilmassa aiheuttaa kovan ärsykkeen hengitysteiden limakalvoille, jolloin keuhkoputkien herkkyys reagoida supistumalla erilaisiin ärsykkeisiin saattaa lisääntyä.

Ongelman ehkäisyyn ja keuhkojen toiminnan suojelemiseen on kehitetty monia tehokkaita itsehoitokeinoja. Yksi niistä on hengityssuojainten käyttö.

– Harjoituksissa osa hiihtäjistä käyttää suun eteen tulevia maskeja, jotka muuttavat sisään hengitettävän ilman plusasteiseksi. Kovan pakkasen kilpailuissa monet pitävät suun edessä kangaspuffia, joka kosteuttaa ja lämmittää hieman sisään hengitettävää ilmaa. Kylmillä keleillä sellaisen käyttö on suositeltavaa kaikille ulkona liikkuville.

Lue myös: Liikunta on lääkettä

Monia konsteja

Maajoukkue leireilee kotimaassa ja ulkomailla noin 200 vuorokautta vuodessa. Hotellien ilmastointi ja kokolattiamatot lisäävät helposti hengitystieoireita.

– Kuljetamme mukana huonekohtaisia ilmankostuttimia ja allergiaimureita, joilla huoneet imuroidaan vuodevaatteita myöten. Allergiaimuri kerää pölyn ja lian nesteeseen, eikä päästä sitä takaisin huoneilmaan, Jylhä kertoo.

Urheilijoilla on käytössään myös henkilökohtaiset höyryhengitys- ja puhalluslaitteet, joista he ovat antaneet erittäin hyvää palautetta. Laite sopii urheilijoiden lisäksi myös astmaatikoille, äänityölaisille, lapsiperheille sekä kaikille muille keuhkojen terveydestä ja hyvinvoinnista kiinnostuneille. Sen käyttö lieventää hengenahdistusta, lisää hengitysvoimaa, irrottaa limaa ja vähentää yskimistä.

– Vastapainepuhallus avaa keuhkoputkia ja sisään hengitetty lämmin höyry irrottaa limaa ja tuhoaa samalla viruksia ja bakteereja. Laitteen käyttöönoton jälkeen urheilijamme ovat olleet vähemmän herkkiä infektioille kuin aiemmin, Reijo Jylhä päättää.

Next article