Etusivu » Diabetes » Diabeetikko: ovathan silmäsi kunnossa?
Diapeettinen retinopatia

Diabeetikko: ovathan silmäsi kunnossa?

Kuvassa optometristi Anssi Kivistö (vas.) ja Timo Kantala. Kuva: Specsavers

Silmänpohjien säännöllinen kuvaaminen on diabeetikoille erityisen tärkeää. Tällöin sairauteen liittyvä diabeettinen retinopatia voidaan havaita ennen kuin se ehtii heikentää näkökykyä.

Diabetekseen sisältyy suurentunut riski sairastua diabeettiseen retinopatiaan eli silmän verkkokalvon sairauteen. Verkkokalvon sairaus voi hoitamattomana johtaa vakavaan näön heikkenemiseen.

Seinäjoella työskentelevä optikko Anssi Kivistö sanoo, että diabeetikon silmänpohjien tilannetta tulee seurata säännöllisesti, jotta mahdollinen silmäsairaus pystytään toteamaan ajoissa.

– Muutokset silmänpohjissa kehittyvät vähitellen ja ovat pitkään oireettomia. Tästä syystä diabeetikon on tärkeää käydä säännöllisesti seulontakuvauksissa, Kivistö toteaa.

Yleinen sairaus

Suomessa on arviolta 500 000 diabeetikkoa. Joka toisella tyypin 1 diabeetikolla arvioidaan olevan diabeettista retinopatiaa vähintään lieväasteisena.

Anssi Kivistön mukaan näöntutkimuksen yhteydessä tehty silmänpohjakuvaus on helppo, nopea ja edullinen tapa selvittää silmänpohjien tilanne. Uudenlainen, digitaalinen silmänpohjakamera on laajentanut näöntutkimusta merkittävästi. Vaikka näkökyky sinällään olisi hyvä, silmänpohjasta voi löytyä muutoksia, joita ei tavallisessa tarkastuksessa ilman kameraa tai oftalmoskooppia tulisi ilmi.

Vaikka näkökyky sinällään olisi hyvä, silmänpohjasta voi löytyä muutoksia.

– Diabeetikoilla ravinto, liikunta ja lääkitys huolehtivat sairauden hyvästä hoitotasapainosta. Silmänpohjakuvaus on osa itsehoitoa ja jos siinä havaitaan jotakin poikkeavaa, jatkotutkimukset ja hoito päästään aloittamaan varhain.

Optikko ei tee silmänpohjakuvien perusteella diagnoosia, mutta jos hän tekee normaalista poikkeavan löydöksen, hän suosittelee asiakasta hakeutumaan jatkotutkimuksiin, jossa mahdollinen diagnoosi tehdään.

– Olemme tehneet liikkeessämme neljän vuoden aikana yli 40 000 silmänpohjakuvausta. Poikkeavaa löytyy asiakkaidemme oireettomistakin silmistä aika ajoin ja heille on ollut tärkeää päästä jatkotutkimuksiin varhain, Kivistö toteaa.

Lue myös: Diabetes ei ennakoi näkövammaa

Hyvä lisä tarjontaan

Nurmossa asuva Timo Kantala, 59, on sairastanut tyypin 1 diabetesta yli kahdenkymmenen vuoden ajan. Silmänpohjakuvauksessa hän on käynyt säännöllisesti kymmenkunta vuotta.

– Aiemmin silmänpohjani kuvattiin kerran vuodessa kunnallisella sektorilla, mutta nyt seurantaa on helppo tehdä näöntutkimuksen yhteydessä optikollani, myös kunnallisen sektorin kuvauksien välissä. Toistaiseksi kuvat ovat olleet aina puhtaita. Se johtunee myös siitä, että verensokerini ovat pysyneet tasaisina hyvin pitkään. Itse ajattelen, että itsensä täysin terveeksi tuntevakin voi olla myös diabeetikko ja sairaus voi ilmetä silmänpohjakuvauksessa.

Kantalan mukaan silmänpohjakuvaus kestää 10-15 minuuttia, eikä se tunnu miltään.

– Itse kuvaus ei kestä kuin muutamia minuutteja. Jos mustuaiset ovat liian pienet kuvausta varten ne laajennetaan tipoilla. Silmät voivat olla hetken aikaa aavistuksen valonarat, joten jos sää on aurinkoinen, on hyvä olla aurinkolasit mukana, hän vinkkaa.

Kantalan mukaan yksityisellä sektorilla tehtävä silmänpohjakuvaus on hyvä lisä kunnallisen perusterveydenhuollon palveluihin.

– Kuntaliitosten myötä palveluntarjoaja voi olla ikäihmiselle kaukana. Siksi on hyvä, että silmänpohjakuvauspaikkoja on useampia ja kuvaukseen pääsee halutessaan vaivatta

Next article