Skip to main content
Etusivu » Diabetes » Diabetes ei ennakoi näkövammaa
Diapeettinen retinopatia

Diabetes ei ennakoi näkövammaa

diabeettinen-retinopatia-nakooireet-diabetes
diabeettinen-retinopatia-nakooireet-diabetes
Diabeettinen retinopatia voi olla oireeton kauan. Suomessa diabeetikoilla on oikeus käydä silmän- pohjakuvauksissa. Kuvat: Duodecim ja Getty Images

Nina Hautala

professori, silmätautien ylilääkäri, Oulun yliopistollinen keskussairaala

Diabeettisella retinopatialla tarkoitetaan diabeteksen aiheuttamia muutoksia silmän verkkokalvolla. Nämä muutokset ovat onneksi ehkäistävissä.

Professori, silmätautien ylilääkäri Nina Hautala Oulun yliopistollisesta keskussairaalasta kertoo, että ykköstyypin diabetekseen lapsena sairastuneita on saatettu pelotella tulevaisuudessa häämöttävästä sokeutumisesta.

– Tämä on nykyään turha pelko. Uusien hoitokeinojen ja säännöllisen seurannan ansiosta, diabeettista retinopatiaa pystytään hoitamaan niin hyvin, että lähes kaikki näkövammat voidaan estää.

Mutta hoitamattomana diabeettinen retinopatia aiheuttaa näön heikkenemistä. Sen aikaansaamat muutokset riippuvat diabeteksen kestosta ja tyypistä.

– Yleensä ykköstyypin diabeteksessa ei alkuvaiheessa todeta retinopatiaa, mutta kahdenkymmenen sairastamisvuoden kuluttua silmänpohjamuutokset ovat tavallisia. Sen sijaan kakkostyypin diabeteksessa potilaalla saattaa olla muutoksia verkkokalvolla jo silloin, kun diabetes diagnosoidaan, Hautala kertoo.

Diabeettinen retinopatia voi olla oireeton kauan. Jos retinopatia on päässyt kehittymään pitkälle, potilas saattaa kärsiä erilaisista näköhäiriöistä, silmässä voi olla lasiaisverenvuotoa tai keskeisen verkkokalvon alueen turvotusta. Näissä tilanteissa hoitoina on usein laser eri muodoissaan tai silmän lasiaiseen laitettavat anti-VEGF-pistokset.

Suomessa diabeetikoilla on oikeus käydä silmänpohjakuvauksissa. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella tehdyn seurantatutkimuksen mukaan kattavan seulonnan ja varhaisen hoidon ansioista diabeteksen aiheuttama näkövammautuminen väheni 86 % viiden vuoden aikana.

– Säännöllisen seurannan lisäksi en voi liiaksi korostaa, kuinka tärkeä rooli diabeteksen hyvällä hoitotasapainolla on retinopatian ehkäisemisessä. Myös muiden liitännäissairauksien, kuten korkean verenpaineen, hoitamisesta on huolehdittava.

Diabeteksen hyvän hoitotasapainon ylläpitämisessä auttaa Hautalan mukaan verensokerisensori, käsivarteen tarralla kiinnitettävä mittari.

– Usein ykköstyypin diabetekseen sairastuneet saavat sen terveyskeskuksesta ja kakkostyypin potilaat silloin, kun heillä on hankaluuksia löytää hoitotasapainoa. Mutta mielestäni se kuuluisi kaikille diabeetikoille. Siitä aiheutuvat kustannukset maksavat itsensä takaisin, kun vältytään retinopatian ja muiden diabeteksen komplikaatioiden aiheuttamilta haitoilta.

Next article