Etusivu » Tuki- ja liikuntaelimet » Ehkäise hauraan luun hajoaminen
Osteoporoosi

Ehkäise hauraan luun hajoaminen

Osteoporoosi
Osteoporoosi
Kuva: Adobe Stock

Osteoporoosissa luun lujuus heikkenee ja riski luunmurtumiin kasvaa. Luustoterveyden varhainen omahoito ehkäisee murtumia ja lisää elämänlaatua. Luustoa haurastuttava osteoporoosi on yleinen sairaus, joka havaitaan monesti vasta ensimmäisen murtuman yhteydessä.

– Noin 400 000 suomalaisella on osteoporoosi, monella tietämättään. Luumassan vähenemistä ja luuston kuntoa ei itse havaitse, joten luut pääsevät yleensä haurastumaan huomaamatta, yleislääketieteen erikoislääkäri Ari Rosenvall kertoo.

– Osteoporoosi aiheuttaa tyypillisimmin murtumia ranteisiin, nikamiin, lonkkiin tai olkaluun yläosaan. Näiden lisäksi pituuden lyheneminen yli viidellä senttimetrillä nuoruuspituudesta tai rintarangan ryhdin muuttuminen etukumaraan voivat olla merkkejä sairaudesta, Rosenvall kuvailee luuston haurastumisen mahdollisia seurauksia.

Naisilla on suurempi alttius sairastua osteoporoosiin kuin miehillä, erityisesti iän karttuessa.

– Osteoporoosi on yleisintä vaihdevuodet ylittäneillä naisilla, sillä iän lisäksi vähenevä estrogeenituotanto kiihdyttää luiden haurastumista. Lisäksi hento ruumiinrakenne, alipaino, tupakointi, liikkumattomuus, kalsiumin ja d-vitamiinin puutostilat sekä tietyt sairaudet ja lääkitykset lisäävät osteoporoosin riskiä, Rosenvall listaa.

Elä luusto lujaksi

Elintavoilla on ratkaiseva merkitys osteoporoosin ennaltaehkäisyssä ja sairastuneen murtumariskin vähentämisessä. Mitä varhaisemmassa vaiheessa osteoporoosia aletaan hoitaa, sitä paremmin murtumilta vältytään.

– Osteoporoosi diagnosoidaan luuntiheysmittauksella, jonka perusteella luulääkitys voidaan aloittaa niillä, joilla murtumariski on suuri. Lisäksi varhainen omahoito jo ennen ensimmäistä murtumaa vähentää kivuliaiden ja toimintakykyä alentavien, joskus leikkaushoitoakin vaativien, luunmurtumien vaaraa olennaisesti myös tulevaisuudessa. Luustoterveyttä ylläpitävät elintavat ehkäisevät myös muun muassa hengenahdistusta ja refluksioireita aiheuttavalta ryhdin kumartumiselta, Rosenvall avaa varhaisen hoidon merkitystä.

Omahoito on arjen pieniä valintoja

– Riittävästä kalsiumin ja d-vitamiinin saannista huolehtiminen, säännöllinen liikunta, tupakoimattomuus ja kaatumisvaaran vähentäminen ovat helppoja tapoja ylläpitää luustoterveyttä. Ne ovat pieniä päivittäisiä tekoja, jotka saavat elämän maistumaan paremmalta tässä hetkessä ja ehkäisevät kärsimyksiltä tulevaisuudessa, Rosenvall sanoo ja kannustaa luustoa lujittavaan elämäntapaan.

Next article