Etusivu » Vatsa ja suolisto » Gluteenittomat viljatuotteet turvaavat keliaakikon ravintoaineiden saannin 
Erityisruokavaliot

Gluteenittomat viljatuotteet turvaavat keliaakikon ravintoaineiden saannin 

keliakia
keliakia
Kuva: Getty Images

Keliakia on autoimmuunisairaus, jota sairastaa noin 2% suomalaisista. Keliakiassa gluteeni aiheuttaa ohutsuolen suolinukkaan tulehduksen, jolloin suolinukka alkaa vaurioitua. Vaurion vuoksi ravintoaineiden imeytyminen huononee.

Keliakian ainoa hoitomuoto on gluteeniton ruokavalio. Siinä vehnä, ohra ja ruis korvataan gluteenittomilla viljatuotteilla. Keliaakikon on tärkeä huolehtia ruokavalionsa monipuolisuudesta.

– Jos viljavalmisteiden käyttö on vähäistä, b-ryhmän vitamiineja tai kivennäisaineita ei välttämättä tule riittävästi. Toinen asia, mihin täytyy kiinnittää huomiota, on ravintokuidun määrä. Jos viljavalmisteiden käytön lopettaa kokonaan, niin ravintokuidun määrä jää aivan liian pieneksi, Keliakialiiton laillistettu ravitsemusterapeutti Sanna Arnala muistuttaa.

Kaupoista löytyy nykyään paljon erilaisia gluteenittomia tuotteita turvaamaan keliaakikon ravintokuidun, vitamiinien ja kivennäisaineiden saannin. Gluteenittoman tuotteen merkki helpottaa tuotevalintaa kaupoissa, ja ulkona syöminenkin onnistuu nykyään helposti.

– Keliakialiitto on lanseerannut Gluteenittoman palvelun merkin ravintoloille ja kahviloille. Se auttaa gluteenitonta ruokavaliota noudattavaa löytämään ne ravintolat ja kahvilat, joissa gluteenittomuus onnistuu, Arnala kertoo.

Diagnoosi antaa voimaa

– Jos epäilee sairastavansa keliakiaa, on todella tärkeää, ettei aloita gluteenitonta ruokavaliota ennen kuin asia on tutkittu. On hyvä tietää, mistä oireet johtuvat ja onko kyseessä keliakia tai jokin muu sairaus. Gluteeniton ruokavalio on hieman haasteellinen ja tavanomaista kalliimpi noudattaa, joten motivaation kannalta on hyvä tietää, miksi sitä noudattaa. Jos keliaakikko palaa normaaliin ruokavalioon, oireet voivat palata ja ajan myötä ravintoaineiden imeytyminen häiriintyä, Arnala varoittaa.

Jos epäilee sairastavansa keliakiaa, on todella tärkeää, ettei aloita gluteenitonta ruokavaliota ennen kuin asia on tutkittu.

Keliakia on helppo tutkia verikokeen avulla. Verestä mitataan keliakiavasta-aineita, joiden perusteella voidaan päätellä, onko keliakiaa syytä epäillä. Lopullinen diagnoosi tehdään ohutsuolen koepalasta tai ihokeliakian tapauksessa ihokoepalasta.

Keliakian tyypillisiä oireita ovat erilaiset suolistovaivat, kuten turvotus ja vatsakivut, mutta valtaosa keliakiatapauksista todetaan nykyään suoliston ulkopuolisten oireiden perusteella. Keliakian oireena voi olla anemia tai jonkin vitamiinin puutostila, aftat suun limakalvolla, erilaiset keskushermosto- tai niveloireet ja mielialan lasku.

– Mutta on ihan mahdollista, että oireita ei ole ja keliakia löytyy vähän yllättäen, kun tutkitaan jotain muuta asiaa, esimerkiksi lapsettomuutta, Arnala kertoo.

Yli puolet keliakiapotilaista ei tiedä sairastavansa tautia.

Gluteeniton ruokavalio sopii monelle

Gluteenin välttelystä voi olla joillekin hyötyä, vaikka ei sairastaisi keliakiaa.

– Osa ihmisistä kokee, että tavalliset viljavalmisteet aiheuttavat heille oireita, mutta on epäselvää, johtuvatko oireet gluteenista vai onko viljoissa jokin muu tekijä, joka ei heille sovi. Lisäksi meillä on muita sairauksia, joiden oireita gluteeniton ruokavalio voi helpottaa, Arnala kertoo.

Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi crohnin tauti, haavainen paksusuolen tulehdus, psoriasis, reuma ja vilja-allergia.

Next article