Etusivu » Suun terveys » Tiedätkö suusi kunnon? 
Suun mikrobit

Tiedätkö suusi kunnon? 

Suun bakteerit
Suun bakteerit
Kuva: Adobe Stock

Suussa jylläävät pahat bakteerit voivat tehdä hampaistossa ja koko elimistössä tuhoa hitaasti ja huomaamattomasti. Oireettomien, mutta vakavien tulehdusten ennaltaehkäisyn ja hoidon avain on huolellinen omahoito ja säännölliset hammastarkastukset.

Suussa saattaa olla infektio, vaikka minkäänlaisia oireita ei olisi. Jos tulehdustilaa ei havaita, sen eteneminen voi johtaa muun muassa leukaluun vahingoittumiseen ja hampaiden menettämiseen. Bakteerit leviävät suun kautta myös muualle elimistöön ja lisäävät alttiutta sairastua muun muassa sydän- ja verisuonitauteihin sekä diabetekseen. Terveeltäkin tuntuva suu kaipaa seurantaa.

Dosentti Helena Forssin mukaan napostelukulttuuri ja viime vuosien uutena trendi-ilmiönä syntynyt fluorin välttely näkyvät suomalaisten hampaissa lisääntyneenä karieksena eli hampaiden reikiintymisenä.

– Varhaisessa vaiheessa oireeton karies saa alkunsa suun bakteeriston aineenvaihduntatuotteena syntyvistä hapoista. Erityisesti nopeista hiilihydraateista pitävien bakteerien erittämät hapot muuttavat hampaan pinnan pH-arvon niin matalaksi, että hampaista liukenee pois mineraaleja. Nämä mineraalit voivat hakeutua takaisin hampaan pintaan, kun pH-palautuu normaaliksi, mutta liian usein toistuvat happohyökkäykset estävät tämän, Forss avaa karieksen syntyprosessia.

– Hampaat kestävät hyvin säännöllisen ateriarytmin 4-5 happohyökkäystä päivässä. Napostelu ja erilaisten juomien nautiskelu kuitenkin lisäävät happohyökkäysten määrää merkittävästi. Myös monet terveellisinä pidetyt makuvedet sisältävät hedelmähappoja ja laskevat suun pH:ta, Forss jatkaa.

Fluorilla voidaan paikata ravitsemuksen pieniä epäsäännöllisyyksiä.

– Fluori on tavattoman tärkeä karieksen ennaltaehkäisyssä, ja usein myös alkavat kariesvauriot saadaan pysäytettyä tehostetulla fluorihoidolla. Sen sijaan fluorihammastahnan poisjättäminen on näkynyt monella karieksen muodostumisena jo parissa kuukaudessa, Forss kertoo.

Lue myös: Hyvät bakteerit suojaavat meitä

Salakavala parodontiitti on luultua yleisempi

Muun muassa karieksen tai pitkittyneen ientulehduksen seurauksena tulehdus suussa voi levitä ikenen alle ja kehittyä hampaiden kiinnityskudossairaudeksi eli parodontiitiksi.

– Parodontiitti pääsee etenemään huomaamattomasti, sillä se ei aiheuta kipua. Oireettomana etenevä parodontiitti voi johtaa hampaiden löystymiseen ja irtoamiseen, ien ja leukaluu hampaan ympäriltä häviävät vähitellen, parodontologian dosentti, erikoishammaslääkäri Anna Maria Heikkinen sanoo.

Sairaus on monelle tuntematon, mutta yleinen.

– Väestötutkimusten perusteella jopa 60 % suomalaisella on jonkinasteinen parodontiitti, joista vaikea-asteisia on noin 20 %.

Varhaisessa vaiheessa havaittu parodontiitti on mahdollista pysäyttää.

– Huolellisella omahoidolla ja säännöllisillä hammaslääkärikäynneillä voidaan välttää reiät ja alkaneeseen ientulehdukseen päästään reagoimaan heti, ettei tulehdus pääse etenemään kiinnityskudossairaudeksi. Hammaslääkärikäynneillä kannattaa pyytää tarkastuttamaan myös ientaskut, Heikkinen neuvoo.

Next article