Skip to main content
Etusivu » Suun terveys » Ikääntyvien suut kuntoon
Suun sairaudet

Ikääntyvien suut kuntoon

Kuva: Getty Images

Suun tulehdukset heikentävät vanhusten yleiskuntoa ja hoitotoimenpiteet ovat heikossa kunnossa olevalle hyvin raskaita. Elämänlaatua parantava ennaltaehkäisevä suun tulehdusten hoito edellyttää koko hoitotiimin tukea.

– Ikääntyvän suu tulisi saada niin terveeksi kuin mahdollista siinä vaiheessa, kun vanhus on vielä hyväkuntoinen ja jaksaa huolehtia omahoidosta. Tehostetulla suuhygienistin toteuttamalla puhdistuksella ja ennaltaehkäisevällä omahoidolla voidaan parantaa vanhuksen elämänlaatua merkittävästi, erikoishammaslääkäri Päivi Siukosaari korostaa ja kannustaa ikäihmisiä hakeutumaan hoitoon.

Siukosaaren mukaan ikäihmisten suun hoidossa on nykyisellään paljon petrattavaa.

– Laitoshoitoon tulevilla vanhuksilla on paljon poistokuntoisia hampaita ja tulehdusta suussa, jotka vaikuttavat heidän yleisterveyteensä ja voivat pahimmassa tapauksessa altistaa muun muassa keuhkokuumeelle tai muille vakaville sairauksille. Monesti varhaisella hoidolla tilanteen äityminen pahaksi olisi ollut ehkäistävissä.

Ikäihmisten suun terveyden kohentamiseen tarvitaan koko hoitotiimin panosta.

– Heikkokuntoisen vanhuksen suun ja proteesien hygieniasta tulisi huolehtia samalla tapaa kuin esimerkiksi vanhuksen päivittäisten lääkkeiden ottamisesta, Siukosaari sanoo.

Suun ja hampaiden kunnolla on suora yhteys elämänlaatuun kaiken ikäsillä.

– Kipeä, särkevä ja pahanmakuinen suu näkyy vanhuksilla usein kiukkuisuutena ja yleisen ravitsemustason heikkenemisenä. Vanhuksen levottomuus voi olla muistisairaan kohdalla ainoa keino osoittaa, että suuta särkee. Tulehdukset, reiät ja proteesien aiheuttamat avohaavat suussa tekevät terveellisen ruoan pureskelemisesta vaikeaa, jolloin ruokavalio muuttuu helposti hiilaripainotteiseksi soseeksi. Huonosti voiva suu aiheuttaa noidankehän, jonka vaikutukset ovat kokonaisvaltaiset, Siukosaari painottaa.

Next article