Skip to main content
Etusivu » Suun terveys » Suu on koko kehon terveyden perusta
Kansanterveys

Suu on koko kehon terveyden perusta

Kuva: Getty Images

Anja Eerola

erikoishammaslääkäri, varatoiminnanjohtaja, Suomen Hammaslääkäriliitto

Moni lipsuu hampaiden harjauksesta ymmärtämättä, miten kauaskantoisia seurauksia sillä on. Lääkärikunnassakin on viime vuosina havahduttu siihen, kuinka yleinen vakavien infektioiden lähde suu on.

Suu tarvitsee selkeää ruokailurytmiä, koska happohyökkäysten sietokyky on yksilöllistä. Sokeri- ja tärkkelysmäärät on hyvä pitää kurissa. Bakteerit bilettävät pienilläkin sokerimäärillä ja tuottavat happoa, jolloin suun pH laskee tai jopa romahtaa.

Lapsille pitäisikin mielestäni opettaa, että mehu on juhlajuoma. Vesi on paras janojuoma. Päivän mittaan voi myös juoda muita sellaisia juomia, joissa ei ole sokereita, esimerkiksi kahvia mustana tai teetä ilman hunajaa.

Kiille on ihmiskehon vahvinta ainetta

Monien juomien ongelma suun ja hampaiden terveyden näkökulmasta on se, että niissä on sokeria ja ne ovat happamia. Vaikeinta kiilteen kannalta on, kun suussa on käynnissä happohyökkäys ja juomasta tulee vielä lisähappoa.

Yhdessä sokeri ja happamuus myös reikiinnyttävät hampaita, jos suussa on kariesta aiheuttavia bakteereita. Pahimmillaan reikiintymisprosessi on käynnissä koko hereilläoloajan, jos janojuomana on esimerkiksi limsa.

Hampaista löytyy linkki kansansairauksiin

Suun sairaudet etenevät pitkälle jopa täysin oireettomasti. Haava polvessa on kipeä heti, mutta ikenen alla se voi olla kivuton. Hoitamaton infektio ylläpitää elimistössä matala-asteista tulehdustilaa ja bakteerit pääsevät verenkiertoon helposti haavaisesta ikenestä tai reikiintyneestä hampaasta.

Esimerkiksi hampaiden kiinnityskudossairaus eli parodontiitti on Terveys 2011 -tutkimusten mukaan aikuisväestöstä 60 prosentilla.

Viime vuosina on tullut yhä enemmän tutkimustietoa siitä, kuinka suun terveys on yhteydessä moniin väestössä yleisesti esiintyviin sairauksiin. Tällainen linkki on löydetty esimerkiksi parodontiitin ja diabeteksen, keskenmenojen, Alzheimerin taudin sekä sydän- ja verisuonisairauksien välillä.

Lääkärit tietävät tämän ja ennen leikkauksia tarkistetaankin suu. Esimerkiksi äkillisesti tarvittavat leikkaukset voivat ääritilanteissa johtaa hampaiden poistamiseen, jos suu on hyvin huonossa kunnossa. Myös jotkut syöpähoidot ja lääkitykset vaativat, että suun on oltava terve ennen kuin ne voidaan aloittaa.

Hammaslääkärissä kannattaa siis käydä säännöllisesti, vaikka ei olisi mitään oireita. Jokaisen on myös hyvä pitää kiinni annetusta tutkimus- ja käyntivälistä.

Lue myös: Onko suomalaisten suut kunnossa? (Infograafi)

Ratkaisu on halpa ja yksinkertainen

Hampaiden harjauksen idea on pestä hammaspinnat ja erityisesti ienrajat huolellisesti kaksi kertaa päivässä fluoripitoisella hammastahnalla. Hammasvälit kannattaa puhdistaa ennen harjausta. Näin ehkäisee tehokkaasti sekä reikiintymistä että kiinnityskudossairauksia.

Kun hyvään suuhygieniaan yhdistää terveellisen ruokavalion oikeassa päivärytmissä, pystyy lähes täydellisesti estämään hampaisiin liittyvät ongelmat. Herkuttelu on syytä ajoittaa ruokailun yhteyteen ja nauttia janojuomana vettä.

Next article