Etusivu » Suun terveys » Ehkäise ientulehdus hyvällä suuhygienialla
Ientulehdus

Ehkäise ientulehdus hyvällä suuhygienialla

ientulehdus
ientulehdus
Kuva: Adobe Stock

– Noin 74 % aikuisväestöstä kärsii ientulehduksesta eli gingiviitistä, mikä on melko suuri luku, vastaava hammaslääkäri Johanna Rouhiainen Hammas Mehiläinen Forumista toteaa.

− Ientulehdukset johtuvat siitä, että suussa oleva plakki kertyy bakteerikerrokseksi hammasväleihin ja ienrajoihin aiheuttaen tulehdusta ikenessä. Kun plakkia on ollut kauan, se kovettuu ja muodostuu hammaskiveä.

Hoitamattomana ientulehdus voi alkaa tuhota hampaiden kiinnityskudosta ja muuttua kiinnityskudossairaudeksi eli parodontiitiksi, joka on jo vakavampi asia. Se aiheuttaa laajaa kudostuhoa ja hammas voi irrota, kun kiinnitys menetetään. Ikenet voivat vuotaa jo kunnolla ja hampaat alkavat liikkua, raot suurenevat sekä hengitys haisee, Rouhiainen kuvailee. Kiinnityskudossairaus voi tulla myös implanttiin, jolloin se irtoaa, hän muistuttaa.

− Pahimmillaan jokaisessa ientaskussa on haava, joista voi muodostua jopa kämmenen kokoinen haavapinta. Kiinnityskudossairaus aiheuttaa elimistöön matala-asteisen tulehdustilan, jolla on todettu olevan yhteyksiä aivoinfarkteihin, sydän- ja verisuonitauteihin sekä diabeteksen tasapainoon. Tulehdus suussa voi estää esimerkiksi tekonivelleikkauksen tai syöpähoitoja.  

Ennaltaehkäisy ja hoito

Mikä sitten altistaa ientulehduksille?

− Suurin syy on huono suuhygienia. Myös reiät ja huonot paikat keräävät plakkia. Tupakointi on erityisen vaarallista, sillä tupakoijalla tyypilliset ientulehduksen oireet voivat puuttua. Hän ei välttämättä huomaa sitä, sillä ien ei vuoda, ja näin tulehdus voi edetä pitkällekin.

Parasta ennaltaehkäisyä on hampaiden harjaus kaksi kertaa päivässä. Rouhiainen muistuttaa myös oikeasta harjaustekniikasta, ja suosittelee lämpimästi sähköhammasharjan käyttöä. Sillä saa plakin paremmin puhdistettua hampaiden pinnoilta.

Myös hammasvälien huolellinen puhdistus joko langalla, tikulla tai harjalla on tarpeen. Hammasvälien puhdistuksen ja oikean harjaustekniikan neuvoo parhaiten oma suuhygienisti, jonka kanssa voi katsoa, mikä väline hammasvälien puhdistukseen kenellekin sopii.

− Ientulehdusta ennaltaehkäisee myös tupakoinnin lopettaminen ja diabeetikoilla sopivan hoitotasapainon löytäminen.

Kuinka kauan ja millä keinoilla tulehduksia hoidetaan?

− Ientulehduksen eli gingiviitin hoidossa omahoidon vastuu on suuri. On yksilöllistä, missä vaiheessa ientulehdus voi edetä kiinnityskudossairaudeksi ja säännölliset tarkastukset ja suuhygienistin käynnit ovat tarpeen. Kiinnityskudossairaus eli parodontiitti vaatii säännöllistä, ammattilaisten hoitoa. Hoitoväli on 3-12 kuukautta, ja yksilöllinen hoitosuunnitelma tehdään yhdessä oman hammaslääkärin kanssa. 

Next article