Skip to main content
Etusivu » Raskaus ja perhe » Turvaa odottavalle, sikiölle ja vastasyntyneelle
AMH-arvo

Turvaa odottavalle, sikiölle ja vastasyntyneelle

Kuva: Unsplash

Raskaudenaikaisilla seulontatutkimuksilla selvitetään odottavan äidin terveydentilaa sekä sikiön mahdollisia kromosomi– ja rakennepoikkeavuuksia. Joissain tapauksissa hoito jo raskauden aikana tai välittömästi syntymän jälkeen voi pelastaa vastasyntyneen hengen.

Raskausajan seulontatutkimuksilla pyritään ehkäisemään komplikaatioita, ennenaikaisia synnytyksiä ja edistetään vastasyntyneen terveyttä jo kohdussa.

– Odottavilta seulotaan muun muassa diabetesta, HIV-tartuntoja, C-hepatiittia sekä pre-eklampsian eli raskausmyrkytyksen riskiä, perinatologian erikoislääkäri, dosentti Vedran Stefanovic kertoo.

Pahimmillaan sikiön ja äidin henkeä uhkaavaa raskausmyrkytystä on joissain tapauksissa mahdollista hoitaa asetyylisalisyylihapolla.

– Pre-eklampsian hoito on synnytys, jonka lykkäämiseen riskiryhmien varhaisella tunnistamisella pyritään. Asetyylisalisyylihappo ei välttämättä estä raskausmyrkytystä, mutta alkuraskaudessa aloitettuna sen on todettu viivyttävän sitä ja vähentävän hyvin ennenaikaisen synnytyksen riskiä, Stefanovic sanoo.

Pre-eklampsian aiheuttajaa ei tiedetä, mutta riskitekijöitä tunnetaan.

– Muun muassa korkean verenpaineen, aiempien raskausmyrkytysten, monisikiöraskauden, korkean iän ja luovutetuilla alkioilla alkuun saatettujen raskauksien on todettu lisäävän riskiä. Pre-eklampsiaa seulotaan verenpainetta seuraamalla ja virtsan valkuaispitoisuutta mittaamalla, Stefanovic kertoo.

– On kuitenkin mahdollista, että raskausmyrkytystä ei tule, vaikka riski siihen olisi havaittu. Samoin raskausmyrkytys voi tulla, vaikka sitä ei seulonnan perusteella osattaisi epäillä, Stefanovic painottaa.

Raskaudenaikainen seulonta auttaa valmistautumaan tulevaan

Suomessa jokaiselle raskaana olevalle tarjotaan maksuton mahdollisuus sikiön kromosomi- ja rakennepoikkeavuuksien seulontatutkimukseen sekä jatkotutkimuksiin poikkeavuutta epäiltäessä.

Lue myös: Leena ja vauvat selvisivät raskausmyrkytyksestä

– Kromosomitutkimuksessa seulotaan muun muassa Downin oireyhtymälle tavanomaisia poikkeamia. Osa haluaa keskeyttää raskauden, jos lapsella on kromosomipoikkeama, toiset päättävät jatkaa raskautta joka tapauksessa. Siinä tapauksessa seulonta auttaa valmistautumaan tulevaan.

– Rakennepoikkeavuustutkimuksilla puolestaan voidaan todeta muun muassa sydämen ja hermoston epämuodostumia sekä kaksoisraskauden verenkierron ongelmia. Osaa rakennepoikkeavuuksista voidaan hoitaa jo raskauden aikana. Joskus taas vastasyntyneen välitön moniammatillinen erikoissairaanhoito voi olla henkiinjäämisen edellytys. Kun poikkeama tiedetään, tähän osataan valmistautua ennen synnytystä, Stefanovic avaa sikiöseulonnan hyötyjä.

Next article