Skip to main content
Etusivu » Raskaus ja perhe » Hedelmällisyystesti AMH auttaa perhesuunnittelussa
AMH-arvo

Hedelmällisyystesti AMH auttaa perhesuunnittelussa

Hedelmällisin ikä on 20–30-vuotiaana. Kuva: Unsplash

– Naisen hedelmällisyyteen vaikuttaa kaikkein eniten ikä. Munasolujen määrä ja laatu laskevat vaihdevuosia kohti, minkä vuoksi raskaaksi tuleminen vaikeutuu iän myötä, sanoo Naistenklinikan professori, ylilääkäri Juha Tapanainen.

Naisen munasarjan kehitys alkaa raskauden ensimmäisinä viikkoina. Naisen munasolut ovat siis yhtä vanhoja kuin nainen itse. Murrosiässä alkanut hedelmällisyys kääntyy laskusuuntaan noin kolmekymppisenä. Merkittävämmin se laskee 35 ikävuodesta eteenpäin. Hedelmällisyyden katsotaan hiipuvan noin 41–42-vuotiaana. Vaihdevuodet alkavat keskimäärin noin 51-vuotiaana.

– Hedelmällisin ikä on 20–30-vuotiaana. Tämän ikäluokan terveistä naisista suurin osa tulee raskaaksi viimeistään vuoden kuluttua raskausyritysten alkamisesta, Tapanainen sanoo.

Hedelmällisyys voidaan testata

Synnyttäjien ikääntymisen myötä hedelmällisyyteen liittyviä pulmia joudutaan ratkomaan yhä enenevissä määrin. Tähän apua osaltaan tuo hedelmällisyyspotentiaalia mittaava AMH-testi.

– AMH:n on osoitettu olevan paras tällä hetkellä käytettävissä olevista munarakkulareservin mittareista. AMH on parempi merkkiaine kuin follikkelia stimuloiva hormoni (FSH). Tämä johtuu siitä, että FSH nousee merkittävästi vasta pari vuotta ennen vaihdevuosien alkua. AMH sen sijaan laskee lineaarisesti 35 ikävuodesta eteenpäin ja sen avulla voidaan tulevaisuudessa mahdollisesti ennustaa kuukautisten loppumista jopa 10 vuotta etukäteen, sanoo Tapanainen.

Lue myös: Jos raskaaksi tuleminen ei onnistu vuodessa, hakeudu tutkimuksiin

Milloin testiin?

AMH-testiin kannattaa hakeutua, kun raskautta on tuloksetta yritetty riittävä aika, mikä riippuu eniten naisen iästä. Testi voi olla hyödyllinen, jos ikää on yli 30 vuotta ja on viitteitä siitä, että raskaaksi tulemisessa on ongelmia tai jos kuukautiskierto on epäsäännöllinen ja harveneva tai lähisuvussa on ennenaikaisia vaihdevuosia. AMH-testillä voidaan myös arvioida, minkälaisia vaurioita tietyt hedelmällisyyteen vaikuttavat syöpähoidot ja kirurgiset toimenpiteet ovat mahdollisesti aiheuttaneet.

– Mitattaessa on tiedostettava mittaustulokseen vaikuttavat seikat. On osattava selvittää, mikä muu kuin munarakkuloiden vähäinen määrä on voinut vaikuttaa tulokseen. Esimerkiksi tietyt munasarjakasvaimet antavat poikkeavan korkean AMH-pitoisuuden veressä. Testi ei sovellu ehkäisypillerin käyttäjille, koska heillä AMH saattaa olla jopa 50 % matalampi kuin muilla, vaikka heidän munarakkuloiden määrä olisi normaali. Myös yleisimmässä naisen hormonaalisessa häiriössä, monirakkulaisessa munasarjaoireyhtymässä (PCOS), AMH-pitoisuudet ovat normaalia korkeammat johtuen lisääntyneestä kasvuvaiheessa olevin munarakkuloiden määrästä. Testin teettämisessä ja tulkitsemisessa kannattaakin luottaa lääkärin apuun, sanoo Tapanainen.

Mikä AMH?

Anti-Müllerian hormonin eli AMH:n määritystä käytetään yleisesti muun muassa lapsettomuushoitojen suunnittelussa. AMH:n avulla selvitetään munasarjan toimintaa ja munarakkulareserviä. Mitä enemmän Anti-Müllerian hormonia on verenkierrossa, sitä enemmän on munarakkuloita. Koska jokaisessa munarakkulassa on yksi munasolu, voidaan AMH-testillä mitata munasolujen määrää, eli munasolureserviä. AMH mitataan verestä. Testin hinta yksityisellä lääkäriasemalla on noin 80-100 euroa.

Next article