Etusivu » Päihde- ja mielenterveys » Nuuskaaminen tekee nämä 9 ikävää asiaa terveydellesi
Päihteet

Nuuskaaminen tekee nämä 9 ikävää asiaa terveydellesi

nuuska-tappaa-syopa-ientulehdus-parodontiitti
nuuska-tappaa-syopa-ientulehdus-parodontiitti
Kuva: Getty Images

Tupakkatuotteiden haittavaikutukset tulevat kenellekään tuskin uutisena. Tupakka tappaa maailmassa 6,3 miljoonaa ihmistä vuodessa. Nuuska on suussa käytettävä tupakkajauheesta tehty tupakkatuote, joka sisältää jopa 20 kertaa enemmän nikotiinia kuin tupakka. Keskiverto-nuuskaaja saa siis päivittäin 3-5 kertaisen nikotiiniannoksen tupakanpolttajaan verrattuna.

Vaikka nuuskan myynti on kielletty Ruotsia lukuunottamatta koko EU:n alueella, kolmasosa 16–18-vuotiaista pojista on kokeillut nuuskaa ja 12–14% käyttää nuuskaa päivittäin tai satunnaisesti.

Osa nuuskan aiheuttamista terveysvaikutuksista ovat pysyviä, eikä suu palaudu entiselleen vaikka nuuskaamisen lopettaisi. Nämä 9 ikävää asiaa nuuska tekee terveydellesi – tämän luettuasi haluat ehkä pohtia uudestaan kannattaako nuuskaaminen.

1. Suun vauriot

Tunnetuimmat nuuskan aiheuttamat terveyshaitat näkyvät suun alueella. Yleisin nuuskan aiheuttama suun alueen vaurio on nuuskaleesio, eli ryppyinen, paksuuntunut muutos suun limakalvossa, kohdassa, jossa nuuskaa pidetään huulen alla.

Toisin kuin limakalvovaurio, ienten vetäytyminen ja hammaskaulojen paljastuminen ovat pysyviä muutoksia ja vaikka nuuskan käytön lopettaisi syntynyt ienvaurio on elinikäinen.

2. Tyypin 2 diabetes

Ruotsalaisessa pitkittäistutkimuksessa on todettu, että runsas nuuskan käyttö, eli yli kolme nuuskakiekkoa viikossa, on yhteydessä suurentuneeseen riskiin sairastua tyypin 2 diabetekseen.

3. Syöpä

Nuuska sisältää yli 2500 kemikaalia, joista ainakin 28 on tunnistettu syöpävaarallisiksi. Nuuskan ja syövän välisen yhteyden todistavia tutkimuksia on olemassa enemmän kuin niitä joissa yhteyttä ei ole pystytty toteamaan.

Suusyövän lisäksi nuuskan käytön on todettu altistavan nielu-, ruokatorvi-, maha- ja haimasyövälle. Alkoholin ja tupakkatuotteiden käyttö moninkertaistaa suusyöpäriskin. Jopa 75–80 prosenttia suusyövistä olisi ehkäistävissä, jos lopettaisimme alkoholin, nuuskan ja tupakan käytön.

4. Nikotiiniriippuvuus

Nuuskan käyttäjien päivittäinen nikotiinin saanti voi nousta 60–150 milligrammaan. Nuuskaajan nikotiiniannokset ovat siis keskimäärin suurempia kuin tupakoijan.

Nuuska aiheuttaa voimakasta riippuvuutta, eikä sovi tupakanpolton lopettamisen apukeinoksi tai korvaamaan nikotiininkorvauslääkkeitä.

5. Vaikutukset sydämeen ja verenkiertoon

Nuuskan vaikutuksia sydämeen ja verenkiertoelimistöön on tutkittu useissa tutkimuksissa. Nikotiini nostaa verenpainetta ja sydämen sykenopeutta, jonka seurauksena sydän rasittuu enemmän ja lihasten verenkierto vähenee.

Sydäninfarktin ja sydämen vajaatoimintaan sairastumisen riski on nuuskaajilla jopa kaksinkertainen, aivoinfarktiriski on jopa 72% suurempi kuin niillä, jotka eivät käytä mitään tupakkatuotteita.

Nuuskan käyttäjillä on myös puolitoistakertainen todennäköisyys jäädä ennenaikaiselle eläkkeelle sydän- ja verisuonisairauksien vuoksi.

6. Pahanhajuinen hengitys

Tupakoitsijan, ja nuuskan käyttäjän hengitys haisee epämiellyttävälle. Hengitys alkaa haista sen seurauksena kun suun bakteerit kiinnittyvät nuuskan aikaansaamiin suun limakalvon poimuihin.

7. Raskaudenaikaiset komplikaatiot

Vaikka suurin osa nuuskaajista on miehiä, etenkin synnytysikäisten naisten nuuskan käyttö on lisääntynyt viime aikoina. Nuuskaavilla äideillä riski vauvan syntymiseen kuolleena on jopa 60% suurempi kuin tupakoivilla äideillä, puhumattakaan riskistä tupakoimattomiin äiteihin verrattuna.

Raskausmyrkytykset ovat nuuskaavilla äideillä tupakoivia äitejä yleisempiä, ja nuuskanneilla äideillä on jopa 25–38% suurempi ennenaikaisen synnytyksen riski tupakkatuotteita välttäviin äiteihin verrattuna. Äidin tupakointi tai nuuskan käyttö raskauden aikana on tärkein ennaltaehkäistävissä oleva raskauden vaaratekijä.

8. Nuuska heikentää urheilusuoritusta

Monella urheilevalla nuorella on virheellinen mielikuva nuuskasta. Ajatellaan, että nuuska auttaa keskittymään, rentoutumaan tai parantaa urheilusuoritusta. Tosiasiassa runsaasti nikotiinia sisältävä nuuska on urheilijalle haitallista.

Nuuskan nikotiini supistaa verisuonia, jolloin lihasten hapensaanti heikkenee, verenpaine nousee ja sydämen lyöntikapasiteetti vähenee. Urheilevan nuoren nuuskan käyttö hidastaa palautumista, vähentää lihaskestävyyttä, altistaa urheiluvammoille ja hidastaa vammoista palautumista.

9. Hampaiden värjääntymät

Hammasluu on altis värjääntymään ja nuuskaajan hampaat värjäytyvät helposti kellertävän tai ruskean sävyisiksi. Tervan ja nikotiinin aiheuttamat värjäymät tarttuvat erityisen hyvin plakkiin, hampaan paikkoihin tai paikkojen saumoihin. Tummentuneista hampaista on liki mahdoton päästä eroon kotikonstein, ja hammaslääkärillä tehdystä käsittelystäkin saa vain väliaikaista helpotusta, jos nuuskaus jatkuu valkaisun jälkeen.

Tupakkatuotteiden käytön lopettaminen kaikenikäisillä kannattaa, sillä riski sairastua vakaviin tupakan ja nuuskan aiheuttamiin sairauksiin alkaa vähentyä heti lopettamisen jälkeen.

Lähteet: Duodecim-lehti, Suomen lääkäriliitto, Syöpäjärjestöt

Next article