Skip to main content
Etusivu » Päihde- ja mielenterveys » Millaisen kesän sinä haluat?
Sponsoroitu

Kesä on hyvää aikaa palautua ja kerätä voimia tulevan syksyn ja talven varalle.

– Kannattaa etukäteen pohtia millaisen kesän haluaa viettää. Samalla lailla kuin suunnittelee lähteekö lomamatkalle, mökille vai viettääkö loman kotona, voi miettiä miten haluaa alkoholia käyttää, milloin ja missä asiayhteyksissä, Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:n Aikuiset-osaston osastopäällikkö Marika Vartiainen muistuttaa.

Jokainen määrittelee itse oman alkoholinkäyttönsä, mutta jo ennakkoon voi tehdä päätöksen, että lomalla alkoholia ei nautita arkipäivinä tai ei ennen iltaa. Viiden annoksen sijasta voi ottaa neljä. Kivennäisvesi on hyvä vaihtoehto mökillä saunan jälkeen. Juhlissa ja terassilla kannattaa muistaa välivesi. Vähentämisen tavat ja keinot ovat erilaisia riippuen siitä mikä on tavallista kulutusta.


Juomista varjostaa usein häpeä

– On pitkä matka siihen, että itse tunnistaa ongelman hallita juomistaan. On niin helppo valehdella itselleen, että kyllä minä pystyn päättämään paljonko otan. Tätä voi jatkua pitkään, varsinkin jos läheiset suojelevat käyttöä. Juomisesta tulee perheen yhteinen salaisuus, Vartiainen kertoo.

– Haluaisin kannustaa armollisuuteen. Jos tulee otettua liikaa, on parempi päästä mahdollisimman nopeasti eteenpäin. Maailma ei yhteen repsahdukseen kaadu, mutta kannattaa miettiä miten ensi kerralla voisi asian hoitaa paremmin. Oliko tilanteessa jotain erityistä vai oliko tavoite liian kova? Pienilläkin muutoksilla on heti positiivisia vaikutuksia, Vartiainen jatkaa.

Näillä vinkeillä voit suunnitella hyvinvoivan kesän:

• Kiinnitä huomiota hetkiin, jolloin nautit alkoholia.
• Tunnista tilanteet, jolloin määrät olivat suurempia kuin olit etukäteen ajatellut.
• Kun tietoisuus omasta alkoholinkäytöstä paranee, kontrolli lisääntyy.

Arvioi omaa alkoholinkäyttöäsi kesän aikana

Jos oma tai läheisesi päihteiden käyttö huolestuttaa, saat apua päihdetyön ammattilaisilta ympäri vuorokauden soittamalla maksuttomaan numeroon 0800 900 45. Lisätietoa ehyt.fi.

Next article