Etusivu » Neurologiset sairaudet » Aivotärähdyksen oireita kannattaa seurata
Aivoterveys

Aivotärähdyksen oireita kannattaa seurata

Kuva: Adobe Stock

Tietyissä urheilulajeissa päähän kohdistuvat iskut ja kolahdukset ovat melko yleisiä. Lievässäkin aivotärähdyksessä on aina kyse aivojen vammasta, joskin vähäisestä. Oireita seuraamalla voi selvittää, hoituuko aivotärähdys kotioloissa ja levolla vai vaatiiko se lääkärin hoitoa.

Kamppailulajit, jääkiekko, jalkapallo. Joku kaatuu tai saa osuman päähänsä. Hetken aikaa urheilija makaa maan pinnassa, nousee ylös ja on aavistuksen sekava. Maailma pyörii, muisti pätkii ja päätä särkee. Aivot ovat saaneet täräyksen, jonka vakavuutta on hankala arvioida.

Helsingin yliopistossa työskentelevä kliinisen neuropsykologian professori Laura Hokkanen sanoo, että jos tilanteeseen liittyy lyhytkin tajuttomuus, kouristelua tai voimakasta pahoinvointia, ihminen on aina toimitettava lääkäriin.

Jos potilaalla on ollut useita aivotärähdyksiä, toipuminen voi olla hitaampaa ja riski saada uusia aivotärähdyksiä kasvaa.

– Lievä aivotärähdys menee ohi levolla ja särkylääkkeillä. Hyvin lievän aivotärähdyksen saanut voi yleensä palata arkitoimiin 1-3 vuorokauden levon jälkeen. Aivotärähdyksen saanut urheilija voi palata lajiharjoitustensa pariin pikkuhiljaa ja siten, että harjoitusten kuormittavuutta lisätään asteittain.

Toiminnallinen haitta

Laura Hokkanen luonnehtii aivotärähdystä toiminnalliseksi haitaksi, joka ei välttämättä aiheuta aivoihin rakenteellisia vaurioita.

– Tyypillisesti aivotärähdyksestä toipuminen kestää 7–10 päivää. Jos potilaalla on ollut useita aivotärähdyksiä, toipuminen voi olla hitaampaa ja riski saada uusia aivotärähdyksiä kasvaa. Myös liian nopea paluu urheilun pariin suurentaa uuden loukkaantumisen riskiä.

Koska selkeitä, tunnusmerkillisiä oireita ei ole, aivo­tärähdys on yksi haastavimmin tun­nistettavista urheiluvammoista. Vamman jälkeiset oireet voivat myös kehittyä useiden tuntien viiveellä, mikä asettaa omat haasteensa vamman varhaiselle tunnistamiselle. Perinteisistä kuvantamismenetel­mistä ei ole apua, sillä aivotärähdyksessä ei ole todettavissa kallonsisäisiä vamma­muutoksia.

– Jos päänsärky tai muut oireet pitkittyvät, tai jos päänsä loukanneen yleiskunto heikkenee äkillisesti, kyseessä voi olla aivoverenvuoto tai muu astetta vakavampi aivovamma. Silloin lääkäriin on hakeuduttava viipymättä, Hokkanen ohjeistaa.

Next article