Skip to main content
Etusivu » Liikunta ja ravinto » Sujuva arki muodostuu monista eri tekijöistä
Inspiraatio

Sujuva arki muodostuu monista eri tekijöistä

Pippa Laukan mukaan oman hyvinvoinnin priorisoiminen, sisältäen omaa aikaa, rentoutumista ja mahdollisuuden tehdä asioita, jotka tuovat iloa ja mielihyvää, ovat tärkeitä oman jaksamisen kannalta. Kuva: Marianna Käpynen

Terveellinen ruokavalio, riittävä uni, säännöllinen liikunta ja stressinhallintakeinot ovat keskeisiä fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin ylläpitämisessä.

– Tehokas ajanhallinta on tärkeää arjen sujuvuuden kannalta. Tähän sisältyy kalenterin ja tehtävälistojen käyttö, priorisointi ja aikatauluttaminen sekä kyky asettaa realistisia tavoitteita. Rutiinit, kuten säännölliset nukkumaanmeno- ja heräämisajat, päivittäiset ruokailuajat ja liikuntahetket sekä työ- ja vapaa-ajan selkeä erottaminen, luovat vakautta ja ennakoitavuutta, kertoo Liikuntalääketieteen erikoislääkäri, kirjailija ja kolumnisti Pippa Laukka.

– Hyvät ihmissuhteet ja sosiaalinen tuki auttavat selviytymään arjen haasteista. Oman hyvinvoinnin ja jaksamisen priorisointi on tärkeää. Tämä sisältää aikaa itselle, rentoutumista ja mahdollisuuden tehdä asioita, jotka tuovat iloa ja mielihyvää, Laukka muistuttaa.

Terveen elämäntavan perusta

– Suosi monipuolista ja värikästä ruokavaliota, joka sisältää runsaasti vihanneksia, hedelmiä, täysjyväviljaa, proteiinia ja hyviä rasvoja. Syö säännöllisesti ja kohtuullisesti, äläkä jätä aterioita väliin. Muista myös juoda riittävästi vettä päivän aikana, Laukka neuvoo

Huono ravinto ja väsymys voivat aiheuttaa aivosumua sekä heikentää keskittymiskykyä ja fyysistä suorituskykyä. Huonosti ravittu keho ei välttämättä saa tarpeeksi ravintoaineita ja energiaa, mikä voi johtaa väsymykseen, lihasheikkouteen, ärtyneisyyteen, masennukseen ja stressiin. Lisäksi jatkuva huono ravitsemus ja unenpuute voivat altistaa pitkäaikaisille terveysongelmille, kuten lihavuudelle, diabetekselle, sydän- ja verisuonitaudeille sekä unihäiriöille.

– Suunnittelemalla etukäteen, hyödyntämällä terveellisiä pikaruokavaihtoehtoja kuten salaatteja, keittoja, paistettuja kasviksia ja kananrintaa, voi ravitsevia aterioita valmistaa nopeasti kiireisenäkin päivänä. Jos mahdollista jaa ruoanlaittovastuu perheenjäsenten kesken. Muista, että terveellisen ja ravitsevan ruoan valmistaminen on investointi omaan terveyteen ja hyvinvointiin, painottaa Laukka.

Laukka noudattaa arjessa omia oppejaan:

– Asetan itselleni selkeitä tavoitteita ja priorisoin tehtäviäni niiden mukaan. Näin voin keskittyä olennaiseen ja välttää turhia stressitekijöitä.

Next article