Etusivu » Liikunta ja ravinto » Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg neuvoo: ”Painonhallintaa ilman hampaiden kiristelyä”
Painonhallinta

Ravitsemusasiantuntija Patrik Borg neuvoo: ”Painonhallintaa ilman hampaiden kiristelyä”

Kuva: Pexels

Minulla on ammatillinen haavemaailma. Siinä ymmärretään, että lihavuus on monen asian summa, eikä laiskaa saamattomuutta.

Siinä tiukka laihdutuskuureilu ja ruokapelottelu nähdään koomisina. Siinä ihmisillä on sen verran arvostusta omaan kehoonsa, etteivät he suostu sitä ylettömästi kurittamaan, vaikka elintapoja parannetaankin. Siinä haaveessa syöminen ja liikkuminen nähdään niin iloisina asioina, ettei niistä suostuta tekemään tylsiä. Siinä haavemaailmassa aikuiset kasvattavat lapsia terveellisiin ja kivoihin elintapoihin esimerkillään eivätkä puheillaan. Siinä haavemaailmassa painonhallinta olisi paljon helpompaa.

”Onneksi suomalaiset tietävät miten laihtua? Tahdosta se vain on kiinni!” Tällaisia illuusioita meillä on. Tahtoa on riittävän monilla, mutta tieto on heikkoa ”syö vähemmän, herkkulakko ja liiku enemmän” –tasoa, joilla yleensä laihdutaan hetkeksi, jojotellaan tai ei edes viitsitä aloittaa kun on niin ikävää.

Painon kanssa kamppailevat tarvitsevat parempia ohjeita, enemmän tukea ja vähemmän nihkeilyä. Tutkimuksen ja vastaanottotyön näkökulmasta on helppo sanoa, että tiedämme tarpeeksi mitä pitäisi tehdä, vaikka tuleva lisätieto otetaan ilolla vastaan. Ratkaisu on hoitaa omaa jaksamista, nukkua kunnolla, syödä laadukkaammin, istua vähemmän ja opetella tekemään nämä suht luontevasti – jotta oikeasti puhutaan vuosikausien elintavoista. Pääasia, että painoon keskeisesti vaikuttavia elintapatekijöitä yritetään parantaa, niitä parannetaan yksilöllisissä puitteissa ja niiden kanssa päästään hiljalleen eteenpäin.

Lue myös: 4 askelta ravitsevampaan aamupalaan

Tärkeitä kysymyksiä

Heräänkö virkeänä? Koenko itseni jaksavaksi? Riittävä nukkuminen, työstressin hallinta, hyvät ihmissuhteet ja jopa itsensä näköisen elämän eläminen ovat esimerkkejä keskeisistä laihdutuspohdinnoista. Toki sairaudet ja lääkkeetkin vaikuttavat. Laihtumisessa ei todellakaan ole kysymys vain syömisestä ja liikkumisesta.

Pääseekö nälkäni todella kovaksi? Kasaantuuko iltoihin mielitekoja tai napostelua? Aivan välttämätöntä on ateriarytmi, joka poistaa kammonälät ja rauhoittaa illan voileipärallit ja makeanhimot. Kunnon aamupalat, kunnon ateriat jne. – ei pyrkimys vähäiseen syömiseen joka ennustaa tutkimuksissa lihomista. Ei puuroaamiaisella, salaattilounaalla tai omenavälipalalla yleensä pitkälle pötkitä ja pyrkimys syödä vähän on resepti makeanhimoon.

Syömisessä on myös tärkeämpää keskittyä siihen mitä kannattaa syödä – kuin siihen mitä ei pitäisi syödä.

Onko minulla kasviksia jokaisella aterialla? Juonko alkoholia reilusti yli suositusten? Syönkö hyvällä omallatunnolla? Syömisessä on myös tärkeämpää keskittyä siihen mitä kannattaa syödä – kasviksia, tasaisesti proteiinia, terveellisiä rasvoja – kuin siihen mitä ei pitäisi syödä. Syödään enimmäkseen hyvin ja joskus sitten ei ja sekin on osa hyvää syömistä. Eniten syö se joka syö morkkiksella.

Onko minulla mukavaa tekemistä ja monipuolisesti liikkumistakin monille viikon päivistä? Liikkumisessa tärkeintä ei ole kalorikulutus vaan tärkeintä on löytää elämään kivaa ja mieltä piristävää puuhaa jotta istutaan vähemmän – ehkä muutama kiva liikuntamuoto ja muutakin menoa maun mukaan.

Pienempiä seikkoja voi hioa myöhemmin jos ja kun virtaa on, mutta tärkeistä tekijöistä on hyvä lähteä liikkeelle. Huomasitteko – ei sanaakaan suklaasta, rasvasta, hiilareista, HIITistä ja monesta muustakaan. Koska ne eivät ole niin olennaisia.

Näihin keskittymällä ei laihdu kiloa viikossa, todennäköisesti ei puoltakaan, käynnistelyvaiheessa ei ehkä lainkaan, mutta pidemmän päälle laihtuu ja pysyvästi. Laihtuminen ilman nälkää ja ikävyyksiä ei ole mysteeri tai epäuskon kohde – se on ollut monien terveystoimijoiden suositus jo vuosia. Milloin laihtumisessa siitä mukavammasta, helpommasta ja tutkimusnäyttöön perustuvasta toiminnasta tulisi trendi? Eh

Next article