Skip to main content
Etusivu » Liikunta ja ravinto » Lihashuolto ehkäisee juoksijan vammoja
Kehonhuolto

Lihashuolto ehkäisee juoksijan vammoja

Kuva: Adobe Stock

Hyvä lihaskunto, lihashuolto, riittävä liikkuvuus, tasapaino ja kestävyys ovat hyvinvointivalmentaja Kaisa Wallinheimon mielestä juoksijan kehonhuollon kulmakivet.

Lihakset pitävät vaihtelusta

Riittävän monipuolinen harjoittelu ja lihashuolto ennaltaehkäisee vammojen syntymistä. Lihasvoima on tärkeä rakentaa tasapainoisesti ja vaihdella harjoittelun painotuksia myös tavoitteiden mukaan.

– Harjoittelussa voi yhdistella esimerkiksi kuntosaliharjoittelua, joogaa ja rullauksia; tärkeintä on, että harjoittelu on itselle mieluista, neuvoo Wallinheimo.

Reiden etuosien lisäksi tulisi keskittyä keskivartalo- ja pakaralihaksiin sekä takareisiin, jotka ovat juoksijoilla yleensä etureisiä heikommat.

Keho pitää totuttaa liikkeeseen vähitellen

– Erityisesti aloittelijan kannattaa juoksulenkin alussa yhdistellä kävelyä, juoksua ja venyttelyä ja näin lämmittää keho ennen varsinaista juoksulenkkiä, Wallinheimo opastaa.

Suorituksen jälkeen on tärkeää palauttaa lihakset. Nestettä on hyvä nauttia riittävästi koko päivän ajan; se toimii hyvin myös kehon palauttajana. Palautusaterian tulisi sisältää sekä hiilihydraattia että proteiinia.

Akuuteissa lihasvammoissa kylmähoidosta on apua

Yleisimpiä juoksijan vammoja ovat akuutit revähdykset ja krampit sekä pidempikestoiset ylirasitustilat, rasitusmurtumat tai tulehdukset. Vaivojen taustalla on usein lihasten kireys ja heikko lihaskunto.

Penikkatautina tunnettu kipu voi aluksi tuntua vain liikuntasuorituksen jälkeen, myöhemmin jo itse suorituksen aikana. Pahimmillaan sääressä on jomottavaa leposärkyä.

– Kun juoksija kärsii säären etuosan kiputiloista, on kylmä-kuumahoidosta usein apua. Akuutissa vaiheessa ensin jalat ylös joksikin aikaa, sitten suihkun alla kylmää ja lämmintä vettä vuorotellen, kylmään lopettaen.

Revähdyksen hoidossa tärkeintä on saada nopeasti ja riittävän pitkäkestoisesti kylmähoitoa vammakohtaan. Kylmähoitoa kannattaa jatkaa useamman päivän ajan ja parin päivän päästä voi ottaa mukaan jo lempeät venytykset.

– Oma kehomme on hyvinvoinnin väline. Jotta se pysyy kunnossa, sitä pitää käyttää ja huoltaa, painottaa Wallinheimo.

Next article