Skip to main content
Etusivu » Liikunta ja ravinto » Heidi Sohlberg: Kun terveys ei ole itsestäänselvyys
Inspiraatio

Heidi Sohlberg: Kun terveys ei ole itsestäänselvyys

Kuva: Joey Palmroos

Sairastelu ja loukkaantumiset ovat pistäneet Heidi Sohlbergin kehon viime vuosina koville. Kun terveys ei ollutkaan itsestäänselvyys, fyysisen kunnon ylläpitämisen merkitys tuli entistä näkyvämmäksi.

Liikunta ylläpitää terveyttä, mutta jos terveys kuitenkin menee, hyvä fyysinen kunto edistää toipumista.

– Viimeiset kolme vuotta ovat osoittaneet minulle konkreettisesti, miten tärkeää on pitää itsestään huolta liikkumalla. Kun sairastuin vakavasti, olin paremmassa kunnossa kuin 10 vuoteen. Hyvä fyysinen kunto auttoi jaksamaan ja palautumaan rankoista sädehoidoista. Vaikka toisinaan oli kovia kipuja ja vaikeita päiviä, jaksoin nousta sängystä. Mieli pysyi virkeämpänä, kun en jäänyt makaamaan, viimeisestä rintasyöpäleikkauksesta parhaillaan toipuva Heidi Sohlberg kertoo.

– Liikunnan lisäksi suuri voimalähteeni on ollut lapseni ja ystäväni. Kun omat jalat eivät kantaneet, ystävät ovat nostaneet ylös ja muistuttaneet, että huomenna on uusi päivä, Heidi sanoo kiitollisena.


Heidi Sohlberg kertoo treenaavansa usein ystävien kanssa. Näin kuntoilu tapahtuu ikään kuin huomaamatta ja samalla voi vaihtaa kuulumiset. Kuvat: Joey Palmroos.

Viime vuosina Heidin keho on ottanut useamman iskun vastaan. Rintasyöpähoitojen jälkeen naiselta leikattiin munasarjat. Tammikuussa Heidi pääsi hyvään treenivauhtiin, kunnes nivelsiteet repesivät ja jalka meni pakettiin.

– Tietysti hyvän treeniputken katkeaminen harmittaa. Yleensä silti aina löytyy kuitenkin jokin muoto harjoitella. Sen sijaan, että murehtisin sitä mitä en voi tehdä, koitan olla kiitollinen siitä, mitä pystyn tekemään. Joskus loukkaantumisen seurauksena voi löytyä jokin uusi kiehtova, lempeämpi laji, Heidi avaa kolikon kääntöpuolta.

– Kokemukseni ovat opettaneet minulle, että keho on jatkuvassa muutoksessa. Koskaan ei tiedä, mitä huominen tuo tullessaan. Siksi pyrin pitämään kehostani tässä hetkessä huolta niin hyvin kuin mahdollista. Niillä välineillä, mitä käytössä on, nainen jatkaa.

Lempeästi liikkeelle

Eletty elämä on opettanut Heidille armollisuutta. Tauon jälkeen liikkeelle lähdetään lempeästi kehoa kuunnellen ja sen viestejä kunnioittaen.

– Kun keho on kokenut kovia, sitä oppii kunnioittamaan uudella tavalla. Raivorääkin sijaan olen oppinut aloittamaan kevyesti ja lisäämään vähitellen tahtia kunnon kehittyessä, Heidi kertoo.

– Tyypillinen virhe on, että tauon jälkeen lähdetään satalasissa liikenteeseen heti kun keho vain suinkin sen sallii. Sitten paikat tulevatkin kipeiksi ja into tyssää kuin seinään, Heidi toteaa ja kannustaa kanssasiskojakin maltillisuuteen.

Sohlberg osallistuu tulevan kevään Citroën Naisten Kymppille kannustavan kuntoilijan roolissa.

– Valmistaudun tapahtumaan käymällä reippailla kävelylenkeillä. Yleensä treenaan yhdessä ystävien kanssa, silloin kuntoilu tapahtuu ikään kuin huomaamatta ja samalla saa vaihdettua kuulumiset, Heidi kertoo.

Next article