Siisteys on haavanhoidon a ja o. Hyvin hoidettuna haavat ja palovammat paranevat yleensä ilman tulehdusvaaraa. Usein ne voidaan hoitaa itse.
Lasten palovammat syntyvät yleensä kuuman nesteen päästessä lapsen iholle tai ihon joutuessa kosketuksiin tulen kanssa. Kotona onkin syytä valvoa niin keittiössä kuin avotulta polttaessa, ettei näitä tapaturmia pääse sattumaan.
Haavereiden ja haavojen kotihoito:
Puhdista irtolika haavasta vedellä. Jos haavassa on vieras esine, esimerkiksi naula tai muu haavan aiheuttaja, älä poista sitä itse ellei se aiheuta potilaalle hengitysongelmia. Sulje haava tai haavat haavateipillä tai laastarilla, tai peitä sidetaitoksella, jonka kiinnität haavateipillä. Varmista, että jäykkäkouristusrokote on voimassa.
Seuraa autettavan hengitystä ja verenkiertoa kunnes paikalle tulee apua. Hakeudu lääkäriin, jos haavat tulehtuvat tai vuotaa runsaasti, jos haavassa on hiekkaa tai multaa, jos kyseessä on eläimen tai ihmisen purema tai jos haavassa on vieras esine. Vaihda sidettä tai laastaria säännöllisesti, anna paranemiselle aikaa.
Kesällä haavan puhdistukseen tulee kiinnittää erityistä huomiota kohonneen tulehtumisriskin vuoksi.
Palovammojen sattuessa toimi näin:
Mikäli kyseessä on kuuman nesteen aiheuttama palovamma, upota palovamma-alue huoneenlämpöiseen veteen noin 20 minuutiksi tai valuta vettä paloalueelle. Lievässä palovammassa tämä riittää hoidoksi. Anna tarvittaessa tulehduskipulääkettä.
Auringon polttaman ihon hoidoksi käyvät hydrokortisonivoide ja tulehduskipulääke.
Mikäli palanut alue on lapsen kämmentä suurempi tai on syytä epäillä syvempiä kudosvaurioita, ota yhteys päivystykseen.
Lähde: Duodecim Terveyskirjasto