Etusivu » Kultaiset vuodet » Paikallisesta syövästä krooniseksi sairaudeksi
Eturauhassyöpä

Paikallisesta syövästä krooniseksi sairaudeksi

eturauhassyopa-potilaskertomus
eturauhassyopa-potilaskertomus
Suomessa miesten yleisin syöpä on eturauhassyöpä, jonka hoito räätälöidään aina potilaskohtaisesti. Kuva: Getty Images

Helsinkiläinen Marko, 50, sai eturauhassyöpädiagnoosin runsas vuosi sitten. Nuoren potilaan oireita ei aluksi uskottu syöväksi.

– Kun virtsani mukana tuli verta, arvasin sairastuneeni eturauhassyöpään, sillä isäni ja isoisäni olivat menehtyneet tautiin, joka alkoi samalla oireella. Lääkärit eivät sitä kuitenkaan uskoneet, sillä olen niin nuori, eivätkä PSA-arvoni olleet koholla.

Meni pari kuukautta ennen kuin Marko pääsi magneettikuvaan ja sitten kuukausi, että tulokset tulivat. Niiden mukaan hänen eturauhasessaan oli paikallinen ja kapselin sisällä oleva syöpäkasvain.

– Eturauhanen leikattiin pois, mutta tulokset eivät olleetkaan hyviä. Patologin lausunnossa luki, että kasvain oli ehtinyt kasvaa eturauhasen läpi, eikä sitä oltu saatu leikkauksessa täydellisesti poistettua. Paikalliseksi luultu syöpäni muuttuikin krooniseksi sairaudeksi, Marko sanoo.

Ei tuumaakaan periksi

– Haluaisin, että syöpääni hoidetaan aktiivisesti nyt ennen kuin se leviää. Että olisimme sairautta askeleen edellä, eikä perässä, Marko sanoo.

Lokakuussa hän sai vihdoin pyytämänsä lähetteen sädehoitoon, jota annetaan yhteensä 35 kertaa. Kuurin jälkeen mitataan jälleen PSA-arvoa, jonka jälkeen päätetään jatkohoidosta.

Marko sanoo, että kroonisen sairauden kanssa eläminen koettelee luonnetta.

– Mutta tuumaakaan en aio antaa tälle sairaudelle periksi, sillä haluan olla hyvä aviomies ja isä vielä pitkään. Erilaisia hoitovaihtoehtoja on onneksi vielä paljon jäljellä, hän päättää.

Kastraatioresistentti eturauhassyöpä etenee vaivihkaa

Etäpesäkkeetön kastraatioresistentti eturauhassyöpä on sairauden edennyt muoto, jossa syöpä etenee, vaikka testosteronin pitoisuus elimistössä on hyvin pieni, eikä kuvantamistutkimuksissa näy etäpesäkkeitä. Oireettomien potilaiden aktiivinen hoito on tärkeää, sillä ilman sitä syöpä voi muuttua nopeasti etäpesäkkeiseksi.

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä Suomessa. Se johtuu solujen poikkeavasta lisääntymisestä miesten sukuelimiin kuuluvassa eturauhasessa.

Eturauhassyövän hoitovaihtoehtoja ovat leikkaus, sädehoito ja hormonihoito, jolla pysäytetään testosteronin tuotanto tai estetään sen vaikutus. Lisäksi etäpesäkkeitä lähettäneen eturauhassyövän hoitoon voidaan käyttää solunsalpaajia ja radioaktiivisia lääkeaineita. Hoitomuotoja joudutaan usein myös yhdistelemään. Etäpesäkkeetön kastraatioresistentti eturauhassyöpä on sairauden edennyt muoto, jossa syöpä etenee, vaikka testosteronin pitoisuus elimistössä on saatu hoidoilla hyvin pieneksi. Eteneminen huomataan siitä, että PSA-pitoisuus potilaan veressä nousee.

Yksilöllistä hoitoa

Docrates syöpäsairaalassa työskentelevä LT, syöpätautien ja työterveyshuollon erikoislääkäri Jorma Sormunen kertoo, että jos eturauhassyöpää sairastavan potilaan PSA-arvo nousee leikkauksesta ja hormonihoidosta huolimatta, hoitovaihtoehtoja on yleensä kaksi.

– Ensimmäinen vaihtoehto on hormonihoidon tehostaminen juuri tämän tautimuodon hoitoon kehitettyjen lääkkeiden avulla. Lääkehoidon lisäksi potilaalle voidaan antaa tarkasti kohdennettua sädehoitoa eturauhasen alueelle sekä sitä ympäröiville imusolmukealueille.

– Eturauhassyöpään on olemassa monia hoitovaihtoehtoja. Koska jokainen tauti ja potilas on yksilö, valitaan hoidoista potilaan tilanteeseen parhaiten sopiva kombinaatio, Sormunen toteaa.

Next article