Etusivu » Syöpä » Levinneeseenkin eturauhassyöpään on monia hoitomuotoja
Eturauhassyöpä

Levinneeseenkin eturauhassyöpään on monia hoitomuotoja

Varhaisen diagnosoinnin ja kehittyneiden hoitomuotojen ansiosta osaa levinneistäkin syöpätaudeista voidaan nykyisin hoitaa. Kuvat: Getty Images ja HUS

Antti Rannikko

erikoislääkäri, urologia, apulaisprofessori

Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpätauti ja samalla rintasyövän ohella Suomen tavallisin syöpäsairaus. Siihen sairastuu vuosittain noin 5 000 miestä.

Eturauhassyöpä syntyy eturauhasen solujen alkaessa muuttua pahanlaatuisiksi. Paikallisessa, eturauhasen sisäisessä ja parannettavissa olevassa eturauhassyövässä ei tyypillisesti ole mitään oireita.

Sen sijaan paikallisesti levinnyt ja etäpesäkkeitä lähettänyt eturauhassyöpä voi aiheuttaa oireita. Etäpesäkkeen aiheuttama tyyppioire on luustokipu, sillä eturauhassyöpä leviää yleensä ensimmäiseksi luustoon.

– Jos iäkkäämmällä miehellä esiintyy sitkeää lannerangan alueen kipua, voi olla hyvä miettiä eturauhasen tutkimuksia, etenkin jos potilaalla on samanaikaisesti virtsaamiseen liittyviä oireita. Levinnyt etäpesäkkeinen eturauhassyöpä voi kuitenkin olla myös oireeton, urologian erikoislääkäri, apulaisprofessori Antti Rannikko kertoo.

Erinomainen ennuste

Varhaisen diagnosoinnin sekä kehittyneiden ja monipuolisten hoitomuotojen ansiosta osaa levinneistäkin syöpätaudeista voidaan nykyisin hoitaa, kuten mitä tahansa kroonisia sairauksia.

– Eturauhassyövän ennuste on keskimäärin erinomainen. Viiden vuoden kuluttua diagnoosista lähes 95 prosenttia potilaista on elossa, Rannikko jatkaa.

Eturauhassyövän hoitoon vaikuttaa paitsi syövän aggressiivisuus ja levinneisyys myös potilaan perussairaudet ja toiveet. Suurin ero paikallisen ja etäpesäkkeisen eturauhassyövän hoitojen välillä on, että paikallinen eturauhassyöpä pyritään ja voidaan useimmiten parantaa, kun taas etäpesäkkeiseen eturauhassyöpään ei ole parantavia hoitoja.

– Paikallisessa eturauhassyövässä arvioidaan ensin, onko hoito lainkaan tarpeellista, sillä merkittävä osa eturauhassyövistä on niin kilttejä, ettei niiden hoito lisää potilaan elinaikaa eikä elämänlaatua. Jos syöpä ei vaadi aktiivista hoitoa, sitä hoidetaan vain, jos se osoittautuu seurannan aikana tarpeelliseksi, Rannikko selventää.

Lisää aikaa

Jos syöpä on paikallinen, mutta patologin tekemän luokituksen perusteella ärhäkkä, sitä hoidetaan leikkauksella ja sädehoidolla.

– Etäpesäkkeisen eturauhassyövän hoidon ensisijainen hoito on sen sijaan aina kastraatiohoito. Siinä mieshormonien vaikutus eturauhassyöpäsoluihin lakkautetaan estämällä kivesten mieshormonien tuotanto. Mieshormoni on ikään kuin ”bensaa eturauhassyövän liekkeihin”, Rannikko kuvailee.

Nykyään on käytössä myös uuden sukupolven hormonaalisia lääkehoitoja, joilla voidaan entistä tehokkaammin estää mieshormonien vaikutus eturauhassyöpäsoluihin.

– Lisäksi eturauhassyövän hoidossa voidaan käyttää sytostaatteja. Tyypillisesti niitä käytetään taudin laajalle levinneessä vaiheessa tai taudin edetessä hormonihoidoista huolimatta, Rannikko päättää.

Next article