Etusivu » Kultaiset vuodet » Netissä ihastukselle ei kannata antaa periksi
Digiseniorit

Netissä ihastukselle ei kannata antaa periksi

Kuva: Getty Images

Netissä ja muilla tavoin tapahtuvat huijaukset ovat yleistyneet. Iäkkäiden kohdalla erityisesti muistisairaus ja yksinäisyys altistavat huijatuksi tulemiselle.

Vaikka tietoisuus huijauskeinoista on lisääntynyt, kaikki eivät silti ole aina varuillaan. Erikoissuunnittelija Markus Alanko Oikeusministeriöstä kertoo Facebookissa pyörivistä ammattimaisesti toteutetuista valeprofiilitoiminnoista, joissa niin sanotun romanssihuijauksen uhreiksi etsitään myös iäkkäämpiä naisia tai miehiä.

– Oletetaan, että iäkkäät ihmiset eivät keskimäärin ole niin tottuneita netin käyttäjiä, että osaisivat olla varuillaan sen vaarapuolista, hän kertoo.

Huijarit lähettävät kaveripyyntöjä ulkomaalaisten henkilöiden profiileilla. Esittäydytään esimerkiksi korkea-arvoisena yhdysvaltalaisena sotilaana tai insinöörinä, joka työskentelee ulkomailla.

Rakkauden tunnustuksia ja avioliittopuheita

– Hälytyskellojen kannattaa antaa soida, jos tällainen englanninkielinen vieraan henkilön lähettämä kaveripyyntö tulee. Mieti, miksi hän on ottanut juuri minuun yhteyttä, Alanko haastaa pohtimaan.

Hyvä keino selvittää Facebook-profiilin oikeellisuutta on googlata henkilö kuvahaulla:

– Eli etsitään Googlesta henkilöä kuvalla tekstin sijaan, jolloin Google hakee vastaavia valokuvia. Suosittuja henkilöiden kuvia on käytetty jopa sadassa valeprofiilissa. Jos kuvalla löytyy kymmeniä eri nimiä, voi heti ymmärtää kyseessä olevan valeprofiili ja huijausyritys, Alanko varoittaa.

– Jos kuvaa ei löydy, ei se välttämättä tarkoita, etteikö huijauksesta olisi siltikin kyse, hän lisää.

Oikea poliisi soittaa aina 0295-alkuisesta numerosta. Jos tätä ei näy, silloin ei ole kyse oikeasta poliisista.

Taitavasti organisoiduissa keskusteluissa huijari yrittää erilaisilla psykologisilla keinoilla saada uhrin rakastumaan itseensä. Vähitellen hän alkaa pyytää rahaa erilaisiin tarkoituksiin, kuten itsensä tai lähipiirinsä sairaalakuluihin tai matkaan uhrin luokse.

Raha pyydetään siirtämään usein rahansiirtopalvelun kautta, mikä vähentää rikollisen kiinnijäämisriskiä ja vaikeuttaa petoksella saatujen varojen takaisin saamista.

– Jos huomaa tulleensa petoksen uhriksi tai vähänkään herää epäilys siitä, on heti otettava yhteys pankkiin ja poliisiin, Alanko kehottaa.

– Toki verkosta löytää niin paljon enemmän hyviä asioita kuin huonoja, että suosittelen sen käyttöä edelleen. Riittää, että on varuillaan, samoin kuin kaikessa toiminnassa, hän muistuttaa.

Oikea poliisi ei kysy koskaan pankkitunnuksia

Viime vuonna poliisin tietoon tuli noin 950 valepoliisitapausta tai sen yritystä. Yleisin keino on, että poliisina esiintyvä henkilö soittaa ja kertoo kyseisen henkilön pankkitietojen joutuneen vääriin käsiin ja pyytää kiireellisesti pankkitunnuksia asian selvittämiseksi. Tarkoitus on saada henkilö hätääntymään ja toimimaan nopeasti ajattelematta.

– Poliisi eikä kukaan muukaan oikealla asialla oleva pyydä koskaan pankkitunnuksia tai pin-koodeja, Alanko painottaa.

– Oikea poliisi soittaa aina 0295-alkuisesta numerosta. Jos tätä ei näy, silloin ei ole kyse oikeasta poliisista, hän varoittaa.

Poliisin kiireelliseen apuun soita hätänumeroon 112.
Ei kiireellisen tiedon internetissä havaitusta huijaus- tai petosepäilystä voi jättää poliisille nettilomakkeella osoitteessa poliisi.fi/nettivinkki tai soittamalla poliisin valtakunnalliseen neuvontapalveluun numeroon 0295 419 800.

Katso videolta, kuinka tulee toimia, jos epäilet valepoliisin huijaussoittoa:

Next article